Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Najbardziej jadowity ptasznik

SuperObiś
    Guest

Re: Najbardziej jadowity ptasznik

A znalazłem że w citharishius jest więcej gatunków... ;-p

http://eight.technospider.com/general/thera.html#cith

Słyszałem kiedyś że na polskim rynku są dostępne Atrax robustus - jak na moje to jest nabardziej jadowity kilerek. Tylko, że sam osobiście nigdy nie widziałem go na sprzedaż.

KnockeR
    Guest

Kiedyś ktoś już tutaj o tym pisał... cały czas te same tematy poruszacie skopiowałem to sprawdziłem czy to prawda i udokumentowałem aby wklejać na przyszłość...

Pierwsza 15stka to same funnel-webs pierwsze miajsce na tej liście zajmuje mało znany pajączek Hadronyche infensa Miejsce drugie to
    Hadronyche formidabilis Na trzecim miejscu jest mój ukochany (ten czech co kiedyś tak się wszyscy zachwycali jego stroną miał go wydziarganego na ramieniu)Atrax robustus Maluda z niego a sami widzicie jak straszy - coś pięknego jest on najniebezpieczniejszym pająkiem na świcie gdyż występuje w centrum Sydney. Ale spoko jest już surowica więc ludzie przestali umierać :mrgreen:
    Kolej na moje kochane Latrodectusy czyli wdówki wstrzykują one bardzo mało jadu który jest jednak bardzo silny. (muszą uwalić kilka razy aby padł taki byk jak ja)
    Ten Was przestraszy macie niejednego za szafą przynajmniej mi się tak wydaje Pholcus phalangioides kiedyś był uważany z najbardziej jadowitego pająka na świecie jednak jego zęby jadowe nie są w stanie przebić ludzkiej skóry. Pamiętam jak się z panią od bioli kłuciłem w 4 klasie podstawówki że wdowa nie zabije człowieka a to co ma za szafą tak gdyby Bóg dał mu większe kły Myliłem się zresztą ona też :P Jad tego pająka jest mitem.
    Na koniec hardcorowy pająk zostawiłem go dla ludzi o mocnych nerwach i tak już go wszyscy widzieli. Loxosceles Nie jest tak jadowity jak o nim mówiono za martwicę skóry odpowiadają bakterie znajdujące się na jego zębach jadowych. nich klikają tylko osoby o mocnych nerwach Strasznie to wygląda...
    Zapomniałem jeszcze o jednym - piękny pająk Phoneutria fera jeden z najjadowitszych pająków Nowego Świata. Ale jego jadowitość to pewnie też mit nie znalazłem nigdzie udokumentowanych zgonów po jego ukąszeniu o ile w ogóle jakieś są :P On jest wypas taki puszysty jak kaczuszka !!

Markoś
    Guest

KnockeR swietna robota az milo sie patrzy i czyta nic dodac nic ujac poprostu exstra

dr1zzt
    Guest

"a martwicę skóry odpowiadają bakterie znajdujące się na jego zębach jadowych"

Nieprawda. Za martwice skory sa odpowiedzialne enzymy zawarte w jego jadzie.

"Loxosceles's necrotoxic venom is cytotoxic and hemolytic. It contains at least 8 enzymes; the enzyme thought to be responsible for most of the destructive effects is called Sphingomyelinase D."

"Loxosceles reclusa, or the brown recluse spider is one of the most feared and at the same time misunderstood arthropods in the United States. Although their venom contains several enzymes and other agents capable of causing skin necrosis"

Zapomniales takze o brazylijskim "wedrowniczku" Phoneutria nigriventer, ktory posiada jad z najwieksza iloscia neurotoksyn (0.006mg wystarczy zeby zabic mysz).
    Wedlug niektorych zrodel jest to najjadowitszy pajak na swiecie.

Z bakteriami to Ci sie pomylilo zapewnie z Solfugami, ktorych ugryzienie mimo iz nie sa jadowite, powoduje wlasnie czesto martwice z powodu infekcji bakteryjnej.

dr1zzt
    Guest

Btw googlujac natrafilem na ciekawa stronke o pajakach:

http://www.rochedalss.eq.edu.au/commonspidersusa.htm

KnockeR
    Guest

dr1zzt ja tylko chciałem przybliżyć temat jestem tylko człowiekiem i przyznaję, że wszystkiego nie wiem. To co napisałem to czysta teoria zebrana w kupę od strony praktycznej nie mogę się wypowiedzieć bo żadnego z tych gatunków nie spotkałem na żywo

dr1zzt
    Guest

I prawidlowo Ja tylko troszke skorygowalem ow temat, i dodalem add-ona

Louis Cypherr
    Guest

Wg Platnicka jest tylko Crawshayi.

Louis Cypherr
    Guest

Na tej stronce nie widzę ani jednego Citharischius-a.

X_v_X
    Guest

Uprawnienia umieszczania postów