-
Re: Najbardziej jadowity ptasznik
A znalazłem że w citharishius jest więcej gatunków... ;-p
http://eight.technospider.com/general/thera.html#cith
Słyszałem kiedyś że na polskim rynku są dostępne Atrax robustus - jak na moje to jest nabardziej jadowity kilerek. Tylko, że sam osobiście nigdy nie widziałem go na sprzedaż.
-
-
KnockeR swietna robota az milo sie patrzy i czyta nic dodac nic ujac poprostu exstra
-
"a martwicę skóry odpowiadają bakterie znajdujące się na jego zębach jadowych"
Nieprawda. Za martwice skory sa odpowiedzialne enzymy zawarte w jego jadzie.
"Loxosceles's necrotoxic venom is cytotoxic and hemolytic. It contains at least 8 enzymes; the enzyme thought to be responsible for most of the destructive effects is called Sphingomyelinase D."
"Loxosceles reclusa, or the brown recluse spider is one of the most feared and at the same time misunderstood arthropods in the United States. Although their venom contains several enzymes and other agents capable of causing skin necrosis"
Zapomniales takze o brazylijskim "wedrowniczku" Phoneutria nigriventer, ktory posiada jad z najwieksza iloscia neurotoksyn (0.006mg wystarczy zeby zabic mysz).
Wedlug niektorych zrodel jest to najjadowitszy pajak na swiecie.
Z bakteriami to Ci sie pomylilo zapewnie z Solfugami, ktorych ugryzienie mimo iz nie sa jadowite, powoduje wlasnie czesto martwice z powodu infekcji bakteryjnej.
-
Btw googlujac natrafilem na ciekawa stronke o pajakach:
http://www.rochedalss.eq.edu.au/commonspidersusa.htm
-
dr1zzt ja tylko chciałem przybliżyć temat jestem tylko człowiekiem i przyznaję, że wszystkiego nie wiem. To co napisałem to czysta teoria zebrana w kupę od strony praktycznej nie mogę się wypowiedzieć bo żadnego z tych gatunków nie spotkałem na żywo
-
I prawidlowo Ja tylko troszke skorygowalem ow temat, i dodalem add-ona
-
Wg Platnicka jest tylko Crawshayi.
-
Na tej stronce nie widzę ani jednego Citharischius-a.
-
Uprawnienia umieszczania postów