-
Najbardziej jadowity ptasznik
MAm pytanie,tak jak w temacie...jaki jest najbardziej jadowity pajączek hodowany w domach u mniej lub bardziej zaawansowanych pajęczarzy? (chodzi mi o gatunek dostępny na polskim rynku)
-
Re: Najbardziej jadowity ptasznik
Pajączek czy ptasznik? Jeśli ptasznik to obstawiam na hm P.ornata, lub którąś z tego rodzaju, albo H.maculata lub S.calceata.
A pająk? Hm wdowa?
-
mi sie wydaje iz jady ptasznikow nie sa dobrze zbadane ... a najjadowitsze gatunki to : Pterinochilus, Poecilotheria, Stromatopelma, Haplopelma. pozdrawiam
-
Stawiałbym na Calceatum albo Crawshayi.
-
Z ptasznikow to chyba Crawshayi. A z innych pajakow, to niektorzy trzymaja atraxy.
-
Stawiacie dokładnie na poszczególne pająki... z całym szacunkiem ale jad ptaszników nie jest dokładnie zbadany i nie można od tak powiedziec że ten lub ten ma najmocniejszy jad ...
-
Znaczy się twierdzenie, że Brachypelmy mają słaby jad jest z całym szacunkiem również nieuzasadnione ponieważ ich jad nie został zbadany?
-
Włąśnie ... Brachypelmy ... ja podałem 4 rodzaje pająków, nie ma sensu wypisywać ich gatunkami
-
W obrębie rodzaju Citharischius mamy zdaje się tylko jeden gatunek, więc tak czy inaczej można mieć na myśli tylko Crawshayi-a. Natomiast Calceatum wymieniłem dlatego, że z opisów ukąszeń, które do tej pory miałem okazję przeczytać Calceatum miała "najciekawsze" efekty.
-
tak masz racje, ukąsanie przez Calceatum łagodnie mówiąc nie jest miłe ... a Citharischius , właśnie jeden czy dwa gatunki ??
Uprawnienia umieszczania postów