Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Najbardziej jadowity ptasznik

Gdanszczanka
    Guest

Najbardziej jadowity ptasznik

MAm pytanie,tak jak w temacie...jaki jest najbardziej jadowity pajączek hodowany w domach u mniej lub bardziej zaawansowanych pajęczarzy? (chodzi mi o gatunek dostępny na polskim rynku)

kak
    Guest

Re: Najbardziej jadowity ptasznik

Pajączek czy ptasznik? Jeśli ptasznik to obstawiam na hm P.ornata, lub którąś z tego rodzaju, albo H.maculata lub S.calceata.
    A pająk? Hm wdowa?

PrzemekB
    Guest

mi sie wydaje iz jady ptasznikow nie sa dobrze zbadane ... a najjadowitsze gatunki to : Pterinochilus, Poecilotheria, Stromatopelma, Haplopelma. pozdrawiam

Louis Cypherr
    Guest

Stawiałbym na Calceatum albo Crawshayi.

SPeCTeR
    Guest

Z ptasznikow to chyba Crawshayi. A z innych pajakow, to niektorzy trzymaja atraxy.

PrzemekB
    Guest

Stawiacie dokładnie na poszczególne pająki... z całym szacunkiem ale jad ptaszników nie jest dokładnie zbadany i nie można od tak powiedziec że ten lub ten ma najmocniejszy jad ...

Louis Cypherr
    Guest

Znaczy się twierdzenie, że Brachypelmy mają słaby jad jest z całym szacunkiem również nieuzasadnione ponieważ ich jad nie został zbadany?

PrzemekB
    Guest

Włąśnie ... Brachypelmy ... ja podałem 4 rodzaje pająków, nie ma sensu wypisywać ich gatunkami

Louis Cypherr
    Guest

W obrębie rodzaju Citharischius mamy zdaje się tylko jeden gatunek, więc tak czy inaczej można mieć na myśli tylko Crawshayi-a. Natomiast Calceatum wymieniłem dlatego, że z opisów ukąszeń, które do tej pory miałem okazję przeczytać Calceatum miała "najciekawsze" efekty.

PrzemekB
    Guest

tak masz racje, ukąsanie przez Calceatum łagodnie mówiąc nie jest miłe ... a Citharischius , właśnie jeden czy dwa gatunki ??

Uprawnienia umieszczania postów