-
Re: nasze hobby upada
Jakie haplopelmy poczytaj chłopie petycje a sie dowiesz dokładnie.
-
Po części zgadzam się z wodusem. Tak jest ze wszystkimi tańszymi zwierzakami. Dajmy na to rybki. Takie zwykłe popularne rybki akwariowe to nie jest zbyt wielki wydatek. Ale założę się, ze większość z was zna ludzi którzy kupują sobie akwarium bo im się spodoba, a nie mają zielonego pojęcia z czym to się je. Gdy padnie im trochę rybek - kupują nowe. Nie ważne, ze zwierzaki zdychają z powodów złych warunków, nieodpowiednich parametrów wody, nieodpowiedniego towarzystwa itp.
Nie mówię, że tak robią wszyscy, ale takie przypadki trafiają się dość często. Niektórym nawet nie chce się trochę poczytać o swoich zwierzakach, bo to męczące...
Ludzie robią tak bo te rybki są TANIE (nie wspominając już o moralności takiego postępowania), gdyby musieli za swoje zwierzaki zapłacić grubą kasę inaczej by się nimi zajmowali. Na pewno zakup zwierzaka byłby częśćiej bardziej przemyślany. Tak, więc uważam że wyższe ceny to nie koniecznie taka zła sprawa.
Wątpię by w warunkach terraryjnych źle były traktowane np. Haplopelma smithi, czy inne droższe gatunki. Jeśli ktoś decyduje się na zakup takiego zwierzaka to raczej chce mu zapewnić jak najlepsze warunki, no chyba że ktoś ma kasy jak lodu... ale to inna bajka
Mam nadzieję że nikogo nie uraziłem moją wypowiedzią.
pozdrawiam
-
Hmm wodus... no spoko... zawsze znajdzie sie gowniarz, ktory kupi pajaka 'bo to tanie". Ale znajda sie tez i ktos, kto kupi drogo, zeby tylko miec sie czym popisac.
To, ze terrarystyka staje sie popularniejsza, to nie znaczy, ze upada...
Zreszta jezeli juz obracamy tymi kategoriami, to "te prawdziwie rzadkie pajaki dla "koneserow" sa i tak bardzo drogie".
...
-
Upadac to nie upada, ale niektore ceny to smiech na sali ( te niskie ), nie chodzi o to ze mam nie wiadomo ile kasy i moge kupowac drogie pajaki, bo nie mam :] ale jak ceny sa tak drastycznie niskie to nikomu nie szkoda kupic takiego bidnego kedziorka i go ususzyc - z brau wiadomosci jak "to" sie hoduje. A jak widze pytania "czy 5zl za vagansa to duzo" i w odpowiedzi "tak bo widzialem za 3,50" to mi sie scyzoryk w kieszeni otwiera.
-
Terrarystyka moze upasc wlasnie co najwyzej przez takich losi, ktorzy kupuja tylko dla frajdy i ...zeby sprawdzic jak to jest. Dlatego wlasnie o wiele czesciej slyszy sie o "wypadkach z kedziorami"... niz np. z jakas droga Poecilotheria ;]
-
Zgadzam sie, niektóre ceny sa za niskie i to dużo. Murinusy też są sprzedawane za grosze. W np. Niemczech sie to jakoś utrzymuje na poziomie na poziomie conajmniej paru euro, a ceny są bardziej wyrównane. Dla przykładu kędziorek kosztuje tyle co boehmei. *
* - na przykładzie sklepów, nie wiem jak jest u indywidualnych hodowców.
-
hmm nawet myślałem zeby ustalic powiedzmy krajowy cennik pewno teraz mnie wysmiejecie:P ale w sumie to by nei był zły pomysł :P
-
Moim zdaniem ceny nie powinny być takie niskie. Jestem opiekunem na arachnea.pl i mam pod opieką samych kędziorkowców większość kupiła pająka w supermarkecie lub na allegro bo były tanie i chcieli mieć egzotycznego zwierzaka oczywiście oni coś tam czytali "chyba tylko tabliczkę z nazwą pająka w sklepie" a później walą takie pytania czym mają ubijać piasek w 30cm przezroczystej skrzyneczce z rączką (faunabox). Ja moje pociechy traktuję dobrze wszystkie mają ok warunki ale po spryskaniu i nakarmieniu do versicolor zaglądam jeszcze raz aby się upewnić, że wszystko ok. To tak jak z domem jak macie karton pod mostem to na niego pieprzycie a jak macie extra chate to wychodząc czasem się wracacie aby sprawdzić czy na pewno zakluczyliście Albo z samochodem maluchem to sie ludzie nie przejmują czy porysze, czy mu sie zderzak urwie wsio ryba a przy ferrari najmniejsza ryska jest koszmarem! Może złe przykłady ale chciałem obrazowo wytłumaczyć Sam pająków nie sprzedaję... narazie tylko kupuję i nie cieszy mnie wcale tak gwałtowny spadek cen.
-
Ja moja Parahybane kupilem L2-3 kupilem za 20zl to chyba nie zbrodnia
-
Ja mysle ze takie tanie pająki daja szansę na rozpoczęcie hodowli dla początkujacych hodowców. Przecież od czegos muszą zacząć, a wiadomo że jak ktoś zafascynował się tymi zwierzakami to szuka na początek czegoś na jego kieszeń, chociaż zdarzają się wyjątki:]
Uprawnienia umieszczania postów