A Ty myślisz, że opinie na tych stronach są opiniami np. mleczarzy a nie "bezpośrednimi opiniami hodowców"?Wiem, że są odpowiednie strony o tej tematyce, ale chciałbym poznać bezpośrednie opinie hodowców
A Ty myślisz, że opinie na tych stronach są opiniami np. mleczarzy a nie "bezpośrednimi opiniami hodowców"?Wiem, że są odpowiednie strony o tej tematyce, ale chciałbym poznać bezpośrednie opinie hodowców
varsity - poczytaj sobie troche archiwum i FAQ. Tam duzo pisze o wyborze gatunku.
I chyba rasta to najlepiej podsumowal. Jezeli masz troche oleju w glowie, to mozesz kupic sobie co chcesz.
Ja proponuje Ci na poczatek Psalmopeus cambridgei, albo Psalmopeus irminia. To bardzo ciekawe ptaszniki nadrzewne. Sa dosc szybkie i czasami niektore z nich potrafia byc agresywne.
I nie przejmuj sie, ze nigdy nie miales jakiegos powolnego pajaka, bo jakbys kupil sobie Brachypelme, czy Grammostole, to dalej nie wiedzialbys, jak sie hoduje Psalmopeusy (bo po nich trzeba spodziewac sie o wiele wiecej :>).
Poza tym pajaki te maja dosc slaby jad.
Sa natomiast bardzo szybkie i mysle, ze jezeli nie bedziesz pchal lap tam gdzie nie trzeba i bedziesz sie nimi dobrze opiekowal, to bez problemu mozesz kupic!
Ja najpierw kupilem sobie smithi, a miesiac pozniej P. regalis. I co z tego, ze hodowalem smithi, skoro regalis hoduje sie zupelnie inaczej... I nie powiem, zebym byl niezadowolony (z gory uprzedzam, ze regalis ma dosc silny jad).
bez urazy Louis ale nie wszyscy hodowcy mają swoje strony, często też są to przepisane notki z innych źródeł (książka inna strona www) a nie własnych doświadczeń.
Tu sie zgodze, nawet nie tyle czesto co w 85%... albo napisane na "odwal sie" zeby tylko bylo wiecej opisow.
ja zaczynałem od 2 kędziorków L1 i jestem bardzo zadowolony z tego wyboru
a ja zaczynałem tak napisze w podpunktach
1 kupiłem 2 versi l2 i jednego smiciora też l2
2 uciekł mi smicior i versi :P
3 kupiłem versi i grosse l2
4 padła mi versi :P
5 kupiłem kędziora oczywiście uciekł :P
6 pdła versi
7 kupiłem (??) sam nieweim co to nazwałem to ??
8 uciekło mi ??
9 znalazłem ?? i teraz coś to jest podziemnego tylko niewiem co :P
nie mam za duzych dosiwadczen, ale za to pamietam dobrze poczatki.
Majac to na uwadze polecam Ci kupienie:
Psalmopoeus cambridgei ( Ptasznik trynidadzki) L1 - szubko rosnie, ladnie wyglada, jest tani, nie ma problemow z jedzeniem, tworzy w miare ciekawe pajeczyny, ciagle jest w ruchu.
Kedziorek min. L2-3 - troche problemow z jedzeniem, wolno rosnie, dlugo nie przypomina doroslego egzemplarza (ot jakis tam pajak, nie podobny do ptasznikow) , lubi sie zakopywac, ma temperament zolwia, ale zaleta jest to, ze Ci nie ucieknie, "pozuje do zdjec", jest tani.
Rada - kup cos taniego i L1-2, nie agresywnego o slabym jadzie. Jak ci sie spodoba to zajecie, albo znudzi czekanie na wylinke jedynego pajaka w kolekcji - na pewno dokupisz kolejne 10
Super widze że bez problemu można liczyć na waszą pomoc Jeżeli chodzi o gatunki to zastanawiam się między tymi:
Nhandu coloratovillosus
Lasiodora parahybana
Ptasznik kędzierzawy
Vitalius cristatus
Psalmopoeus cambridgei
Opis widziałem na terrarystyka.com.pl a ceny na allegro.pl (oczywiście nie kupie pająka przez internet, wole widzieć co kupuje). A zastanawia mnie jedno, z kąd w zimie wziąć pokarm dla dorosłego pająka? Małe można karmić larwami much, kture można kupić w wędkarskim, bo w moim mieście nigdzie w zoologicznym nie ma owadów karmowych, a i takie pytanie, widziałem w spisie terrarystów że jest tu parę osób z Brzegu, może ktoś posiada jakieś małe pająki w hodowli na sprzedaż?
Szukaj w zoologicznych, a jak nie znajdziesz pokarmu tam, to zamawiaj od prywatnych hodowcow. Ja tak czasem robie, jak swierszczy nie ma
KĘDZIORKIIIIIIIIIIIIIIIIIII !!!!!!!!!!!!!!!!!!