Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Od czego zacząć

varsity
    Guest

Od czego zacząć

Cześć, mam takie pytanie, od jakich gatunków pajęczaków polecalibyście zacząć przygodę z hodowlą? Wiem, że są odpowiednie strony o tej tematyce, ale chciałbym poznać bezpośrednie opinie hodowców, od czego polecacie zacząć? Bo jak się do tego zabrać, to już sobie przeczytam

Maniak
    Guest

Re: Od czego zacząć

Ja być może przedstawię troche inne stanowisko niż inni hodowcy. Według mnie najlepiej zacznij od:
    1)Acanthoscurria geniculata
    2)Chromatopelma cyanopubescens
    3)Lasiodora parahybana
    Inni za pewne polecą ci brachypelmy. Ja też zaczynałem od brachypelm, ale nie był to wg mnie dobry pomysł. W brew pozorom stwarzają one więcej problemów dla początkującego niż te powyżej wymienione. Brachypelmy często się zakopują i nie zobzczysz ich przez dłuższy czas, mają kaprysy żeby nie jeść (mimo że są zdrowe), są mało ruchliwe (przynajmniej te które miałem: kędzior i smithi).
    Oczywiście musisz uważać na te pająki które wymieniłem ponieważ są dość szybkie i nie zawahają się dziabnąć.
    Nie polecam brahypelm z jeszcze innych względów np. późniejsze posty na forum: "Czemu kędzior nie je" lub "Zakopał się - dla czego?". Uważam iż dla początkującego hodowcy są to trudne sprawy ponieważ z tego co widywałem na tym forum ciężko jest im się pogodzić z tym że ich pająk nie je bo nie ma ochoty.
    Przypuszczam że wymienione przeze mnie gatunki o ile chowane od małego nie przysparzają problemów, można się przy nich nauczyć obchodzenia z pająkami.

Azzurreeuss
    Guest

według mnie nie ma to większego znaczenia;] niektorzy zaczynaja od murinusow inni od Brachypelm, aviculari... , kup sobie małego pajaka max L3 wraz ze wzrostem rosnie szybkosc i agresja;] wiec jak pajak dorosnie bedziesz mial juz na tyle doswiadczenia ze sobie poradzisz;];]

Pozdro

Maniak
    Guest

Azzu (sory za skrót ale masz długi nick ) ja np. nie zaczynałbym od haplopelmy lividum bo nie dość że się zakopuje to jeszcze jest b. szybka i na maxa agresywna. Chociaż przyznaję - masz rację - ja bym nie zaczynał od tych hiperagresorów.

Azzurreeuss
    Guest

chyba musze zmienic nick

no z podziemnymi nie jest wesoło ;] ale tak do L6-8 to sa spoko pajaczki ;] potem zaczyna sie jazda ....

TOXYN
    Guest

a ja jak zaczynałem nawet nie wiedziałem co mam%-) bo dostałem pająka od osoby ktora sama nie wiedziala co to jest;] I jak się okazało mam samiczke Vagansa;-) Na twoim miejscu poczytałbym pierw opisy gat. znalazł coś co ci się podoba a potem zapytał czy może być

dr1zzt
    Guest

"Oczywiście musisz uważać na te pająki które wymieniłem ponieważ są dość szybkie i nie zawahają się dziabnąć"

Lasiodora i WhiteKnee sie zgodze.. Ale chromcia raczej ucieknie niz dziabnie.. choc oczywiscie zdarzaja sie pewnie osobniki bojowe, jak i u brachypelm..
    Z jej "szybkoscia" tez bym sie klocil :-)
    Mozna ja smialo polecic poczatkujacym, chocby ze wzgledu na ciekawe sieci czy ubarwienie.

rastafaq
    Guest

Jeżeli masz troche oleju w głowie ( a zakładam, że masz) to mozesz bez obawy kupic jakiegokolwiek pajaka, podchodzac to niego z respektem nie powinno sie nic stac.

Tomas
    Guest

Hehe no moze nie jakiegokolwiek ;] Ja zaczynalem od kedziora tak jak wielu hodowcow ... Polecalbym Ci jakiegos naziemnego, bo jakby nie patrzec pierwszy ptaszor ;] Wybierz sobie, ktory Ci sie podoba i kup mlodziaka. Z biegiem czasu pajak urosnie, ale Twoje doswiadczenie w tej dziedzinie tez ;]
    Pozdro

chrzanu
    Guest

ja polecam zacząć od czytania ARCHIWUM - takich tematów było już ze 100, albo wiecej. w ogóle w opisach ptaszników masz napisane czy gat. jest dla poczatkujacego czy dla zaawansowanego.

Uprawnienia umieszczania postów