Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: TE TO MAJĄ UKŁAD NERWOWY!

BooYaKa
    Guest

TE TO MAJĄ UKŁAD NERWOWY!

Dziś zauważyłem w jednym z moich terrariów, jak świerszcz domowy,samiec, około 1,5 cm, szukał sobie przyjaciela na pustyni.Długo nie musiał szukać - znalazł dorodną, ponad 10-centymetrową samiczkę Androctonus Australis.Bawili się dobrze ale krótko.Mniejsza o bajkach dla dzieci - pora na obserwacje:

Australis złapał świerszcza oraz wbił w jego ciało telson.Trzymał długo - około minuty.Po wyjęciu świerszcz ruszał się jakieś 30 sekund,ale co mnie zdziwiło - części świerszcza już nie było po 10 minutach,ale czułki dalej mu się trzęsły.

Skorpion jak wiadomo słabego jadu nie ma,a ten skurczybyk jeszcze po 10 minutach się ruszał

Teraz moja pani już sobie go konsumuję,bo świerszczyk zamienił się w białą papkę

Wygląda to świetnie - łazi z nim po całym terrarium,obraca się, kombinuje - nie moge sie oderwać od terrarium

Idę oglądać dalej

Peter_frostax
    Guest

Re: TE TO MAJĄ UKŁAD NERWOWY!

To nic nowego wiesz świerszcze niemają układu nerwowego zcentralizowanego w jednym miejscu, ale faktycznie niektóre zachowania świerszczey są doś dziwne ja jednego zamroziłem i wyjołem z ludóweczki po jakimś czasie zaczoł zapierniczać jak by nigdy nic

Baku
    Guest

prawdopodobnie nie wpuścił jadu to pierwsze :P

Marian667
    Guest

Nom swierszcze i karaczany to twarde bestie Jak moja gastrica je swierszcza to rusza sie nawet jak nie ma glowy i polowy odwloka. Za to karaczany to prawdziwi hardcorowcy Ostatnio moja modlicha zjadla jednego do polowy wypuscila a ten zaczal nawiewac :>

Maniak
    Guest

To ja mam coś prawie tak hardkorowego jak wy:

Larwa drewnojada którą musiałemskrócić o głowę (bo się kopała) i o 2/3 części ciała (bo mam małe pająki i daję im kwałki) ruszała nogami jeszcze przez tydzień (pająk nie był głodny). Jak dla mnie to jest hardkorr ale jak modliszka zjadła pół karalucha a on zaczął nawiewać to ja już nic nie kapuję :P

frydrych1
    Guest

to fakt ja kiedys doroslemu swierszczowi odcielem glowe bo modliszka nie chciala jesc a mialem juz ostatniego a ten zaczol uciekac bez glowy i wydawlao mi sie ze wie gdzie ucieka bo nie obijal sie o nic na swojej drodze

BooYaKa
    Guest

Baku!Wpuścił jad!

Baku,musiał wpuścić jad bo raz że byl w niego wbity z minute a dwa ze swierszcz się w papkę zamienił :P

PyRyLy
    Guest

Re: Baku!Wpuścił jad!

ciekawostka
    karaluch potrafi zyc bez glowy okolo 2 tygodni

Uprawnienia umieszczania postów