Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Co powiecie na to ? B.Vagans

Matt_ns
    Guest

Co powiecie na to ? B.Vagans

Witam. Mam Brachypelme Vagans L6-L7. Mam juz ja okolo 1,5 roku i... ani raz nie miala wylinki. Jak daje jej swierszcze to wysysa z nich ostatnie kropelki a pupcie to ma taka ze ledwo ja nosi. Zauwazylem ze zaczyna jej czarniec plamka po wyczesanych wloskach ale przygotowania do wylinki nie widac. Jakas dziwna jest. Prosze o rady.

Pozdrawiam wszystkich.

robert.p.
    Guest

Re: Co powiecie na to ? B.Vagans

Co na to powiem?Ze nie trzymałes swojego pajączka w zbyt dobrych warunkach.Jesli to L6-7 to przez 1,5 roku powinien juz dorosnąc.W optymalnej temperaturze i karmieniu vagans po 13-16 miesiącach ,a czasem nawet wczesniej moze osiągnąc dojrzałosc i miec juz kokon(samica oczywiscie)Samiec dorosnie jeszcze szybciej.Chyba zimno tam u ciebie było przez te 1,5 roku

kaczi
    Guest

wierzyc mi sie niechce ze przez 1,5 roku pajak po 6 czy nawet 7 wylince nie przeszedl kolejnej...
    moze chodzi ci o 1,5 miesiąca???
    przez 1,5 roku to z L1 dojrała samica wyrasta

PrzemekB
    Guest

moze wyliniała w kryjowce a Ty tego nie zauwazyles ??

Matt_ns
    Guest

Do robert.p.:

Warunki mojej Vagans to:

Terrarium:
    15x10x10
    Miseczka z woda wymieniana codziennie rano na swieza, roslinki, kryjowka, torf kwasny

Temperatura:
    Dzien: Czerwona zarowka 40W, 40 cm od terrarium co daje temeperature 26 stopni + 2 razy dziennie zraszanie letnia, swieza woda
    Noc: Czerwona zarowka 15W, zaraz nad terrarium co daje 22 stopnie

Odzywanie:
    2 razy w tygodniu po 1 swierszczu lub codziennie 1, 2 pinki

Jesli chcesz moge ci przeslac foty terrarium czy czego tam chcesz. Moze mam jej masowac odnoza i odwlok ? Moze cos pomoze ? :P

Do kaczi:

Nie, nie chodzi mi tu o 1,5 miesiaca tylko roku. Kupilem ja w wakacje (lipiec/sierpien) 2003 roku.

Pozdrawiam

Matt_ns
    Guest

Do PrzemekB:

Hmmm, sluszna uwaga ale codziennie zagladalem do kryjowki i nie widzialem zeby byla tam wylinka a pajak raczej by jej nie zjadl przez noc. Zreszta nie bylo widac przygotowac pajaczka do wylinki.

Pozdrawiam

SebastianE
    Guest

Mowisz ze nie widac przygotowan do wylinki. A czarniejąca skóra na odwłoku to co?? To właśnie znak nadchodzącej wylinki. A tak btw to moze nie jest L6-7??

TylerPL
    Guest

O boże! Ja to bym już nie wytrzymał z takim pająkiem! Moja Imninia wczoraj wylniała po 2 miesiącach i powiem (teraz L5) że czekałem na tą wylinkę dość niecierpliwie... I teraz następna będzie gdzieś tak ok. moich urodzin jak ją będe ładnie karmił (20.04)

Matt_ns
    Guest

Do SebastianE

Wiem, ze czarna i blyszczaca skora na jego odlowku to oznaka wylinki. Wszysytko bylo by w porzadku gdyby nie to ze on juz z taka skora chodzi okolo 3 albo i 4 miesiecy... Poprostu pajak jest tak jakby zpowloniony w rozwoju. Czyzby u niego wylinki byly co 2 lata a przygotowania do wylinki trwaly 6 miesiecy ?

ketnip
    Guest

moim zdaniem przeszedł wylinke na pewno w tym okresie tylko poprostu tego nie zauważyłeś, a pająk potrafi tak zniszczyć i zwinąć w kulkę wylinkę ze nawet mogłeś jej nie zauważyć

Uprawnienia umieszczania postów