-
Oświetlenie w ciągu doby...
Witam, od od tygodnia posiadam brachypelmę emilkę L4 i mam w związku z tym pytanie. Do ogrzewania jej domku (okrągła szklana, śr. ~8cm, świetnie się prezentuje ) uzywam czerwonej żarówki lustrzanej o mocy 40W (na tym zapupiu nie mieli słabszych ), co daje dość wysoką temperaturę przy lampce włączonej non-stop, więc co jakiś czas ją wyłączam. I tu pytanie, czy te okresowe włączanie i wyłączanie lampki, i co za tym idzie zmiana temperatury w terra, nie wpływają jakoś negatywnie na pająka.
Pająk jest ospały, cały czas prawie siedzi w norce, ucieka od pożywienia.. odkąd go dostałem nic nie zjadł, rozumiem że to przygotowania do wylinki? Piszę żeby dobrze określić sytuację, może ma to jakiś związek z oświetleniem...
Ew. Czy może to być spowodowane dość ekstremalnym transportem, ponad 24h spędził w pudełku od kliszy, gdy na zewnątrz temperatura spadała >-5oC, jednak po umieszczeniu w terra, (dałem mu podwyższoną temp, wilgotność itd) dość szybko odzyskał siły..
Proszę o odpowiedź na te trzy pytania, jest to mój pierwszy pająk, i nie chcę aby coś mu się stało
Pozdr.
Uprawnienia umieszczania postów