Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Oświetlenie w ciągu doby...

Mieszany widok

dudi_pl
    Guest

Oświetlenie w ciągu doby...

Witam, od od tygodnia posiadam brachypelmę emilkę L4 i mam w związku z tym pytanie. Do ogrzewania jej domku (okrągła szklana, śr. ~8cm, świetnie się prezentuje ) uzywam czerwonej żarówki lustrzanej o mocy 40W (na tym zapupiu nie mieli słabszych ), co daje dość wysoką temperaturę przy lampce włączonej non-stop, więc co jakiś czas ją wyłączam. I tu pytanie, czy te okresowe włączanie i wyłączanie lampki, i co za tym idzie zmiana temperatury w terra, nie wpływają jakoś negatywnie na pająka.

Pająk jest ospały, cały czas prawie siedzi w norce, ucieka od pożywienia.. odkąd go dostałem nic nie zjadł, rozumiem że to przygotowania do wylinki? Piszę żeby dobrze określić sytuację, może ma to jakiś związek z oświetleniem...

Ew. Czy może to być spowodowane dość ekstremalnym transportem, ponad 24h spędził w pudełku od kliszy, gdy na zewnątrz temperatura spadała >-5oC, jednak po umieszczeniu w terra, (dałem mu podwyższoną temp, wilgotność itd) dość szybko odzyskał siły..

Proszę o odpowiedź na te trzy pytania, jest to mój pierwszy pająk, i nie chcę aby coś mu się stało

Pozdr.

Azzurreeuss
    Guest

Re: Oświetlenie w ciągu doby...

pajaka L4 czymasz w tera???
    wsadz ja do moczówki, albo zostaw w kliszówce;] to zacznie jesc

popekjr
    Guest

ODDAL LAMKE OD TERRA I BEDZIESZ MGL ZOSTAWIAC WLACZONE SWIATLO.

dudi_pl
    Guest

Napisałem w pierwszym poście, jest to mała szklaneczka, o średnicy 8.. po dokładnym zmierzeniu 7,1cm, wys 7cm, więc nie jest dużo większe od pojemnika na mocz, a prezentuje się nieporównanie lepiej (jest bez uchwytu). Ze znalezieniem pokarmu raczej nie ma problemu, nawet gdy pinka szła w stronę pająka, ten (stojąc pod ścianką) Najpierw trochę odszedł, a później tyle co podniósł nogę, później całe ciałko, i pozwolił pince spokojnie przejść pod nim... Zostawiłem też na próbę połowę pinki na noc, aby się upewnić, czy nie chce jeść, do popołudnia dnia następnego pinka leżała nienaruszona Pająk raczej ją widział, bo rano zastałem go poza norką, w okolicach robaka.

chrzanu
    Guest

niewierze ze nigdzie nie mozesz kupic słabszej żarówki, jezeli chodzi o wyłączania i właczanie, to masz od tego wyłącznik czasowy (ok 30zł). mozesz lapmke właczac i wyąłczac co 5 minut, wazne zeby miał stała temperature.

Matt_ns
    Guest

Do ogrzewania moze byc czerwona zarowka 40W (sam taka mam), powinno to dawac temperature 22-28 stopni. Zalezy to wlasnie od odleglosci od terrarium/akwarium. Postaraj sie w dzien grzac mu 40W tak zeby to dawalo temperature ok 24-28 stopni. Na noc najlepiej jakbys kupil mu czerwona 15W zarowke i przystawil zaraz nad terrarium/akwarium (ja trzymam zarowke tak ze dotyka siatki terrarium [22 stopnie], dasz pare cm wyzej to bedzie zimniej) - dalo by to temperature jakis 20-22 stopni co bylo by odpowiednie na noc, pajak czul by ze jest troche zimniej i ciemniej (swiatlo z 15W nie jest takie mocne jak z 40W). Mozesz tez kupic zarowke 25W ktora mozesz oswietlac w dzien i w nocy tylko w dzien musiala by ona byc blizej terrarium/akwarium a w nocy troche dalej. Jesli chodzi o te zmiany temperatury to raczej mu to nie szkodzi tylko zeby nie bylo duzych wahan temperatur, np. raz 15 a raz 30 stopni.

Co do tego ze pajak jest ospaly to te pajaki tak maja - siedzi caly czas w jednym miejscu, ruszy noga raz na godzine i nic wiecej. To ze ucieka od pozywienia to moze byc spowodowane tym ze:
    1. Pokarm jest za duzy (musi byc mniejszy niz jego odwlok)
    2. Pajak przyzwyczaja sie do nowego miejsca
    Nie przejmuj sie tym ze nie je, moze tak przez 3 miesiace i nic mu nie bedzie.

Jesli chodzi o transport to sam widzisz ze jak przeniosles go do terrarium/akwarium to sie pozbieral - nie powinno mu nic byc.

Pozdrawiam

Vagansmen
    Guest

Matt_ns, napisałeś: pokarm musi być mniejszy niż jego odwłok
    Nie napisałeś źle, tylko ja np. dałem mojej vagance kilka miesięcy temu sporego pasikonika ok. 4cm ciała, ze skrzydłami z 5,5cm, a vaganska miała wtedy 4,7cm (miała bo dzisiaj wyciągnąłem jej wylinkę z kokosa, ona wyszła z kokosa chyba 25 minut temu i ma na oko 5,5 cm ciała, na serio hehehehe urosła) i spokojnie go wtedy upolowała ( z tym że raz jej sie wyrwał skubaniec ale za drugim razem było po nim)

LUKa_
    Guest

Hmmm co do temperatur to wydaje mi sie ze pokojowej temperatury nie masz miejszej niz 22 stopnie co?? a co do stalej temperatury to przeciez w nocy pajaka w ich naturalnym srodowisku temperatura tez spada a co za tym idze nic sie nie stanie jak bedziesz grzal np 12/12 godzin, ja swoje grzeje 25'tka od rana jak wstaje do pracy (5-6) do momentu az sie klade spac (22-24) i rosna jak na drozdzach.

Matt_ns
    Guest

Vagasmen mozna dawac pokarm wiekszy niz odwlok pajaka ale to jest ryzykowne. Moze sie cos stac pajakowi. Ale najczesciej to pajak wygrywa zadajac jeden cios Ja swojej Vagansce wrzucilem niezlego swierszcza, o wiele wiekszego niz jej odwlok to tak sie wkurzyla ze jak go ukasila to caly pancerz mu rozwalilo

Pozdro dla wszystkich

dudi_pl
    Guest

Nie no, ale pinka raczej nic nie zrobi pająkowi, a może się mylę? :P

Uprawnienia umieszczania postów