-
Dlaczego ptaszniki podziemne są groźne ?
Jak wyzej ;] Tak sie zastanawiam czym okazuje sie ich agresywnosc ... Jestem uczulony na jad owadow wiec napewno nie bede bral zadenego na rece :P
Sa szybkie, skacza ? Czy maja silny jad ? Jakiego byscie polecili jak narazie mam tylko naziemne gatunki ... Nadrzewne odpadaja w przedbiegach, za szybkie i plochliwe :/
-
Re: Dlaczego ptaszniki podziemne są groźne ?
no napewno mają mocny jad, trzeba z nimi uważać
-
tak sa szybkie ,maja silny jad , ich agresywnosc i sila jadu moim zdaniem okazuje sie tym ze te pajaki wybraly swoje miejsce zamieszkania wlasnie pod ziemia kopiąc sobie norki pajaki te niewychodza na polowanie lecz atakuja ofiare znajdujaca sie przy ujsciu norki i wciagaja ja do srodka gdzie ja trawia wlasnie dlatego moim zdaniem w toku ewolucji te pajaki wyksztalcily silny jad (musza szybko usmiercic swoja ofiare aby ,,niewierzgala'' sie im w norkach ,norki te czesto sa bardzo waskie ) a pozatym skoro pajaki te zamieszkuja wykopywane przez siebie norki sa w miare bezpieczne i niemusialy wyksztalcac takich srodkow obrony jak parzace wloski (wzrost toksycznosci jadu tych pajakow mogl byc rowniez spowodowany tym iz do norek tych pajakow czesto witaly jakies inne zwierzeta probojace przejac ich ,,domek'') ,dlatego ewolucja poszla w strone rozwoju silnego jadu co za tym idzie agresywnosci pajaka ,agresywnosc ta objawia sie w przyjmowaniu pozycji opronnej tzn stanie na tylnych odnozach i i podnoszenie przedniej czesci pajaczka w ten sposob pajaki silno jadowite pokazujac swoje ząbki i w ostatecznosci atakujac chca nam (lub wlasnie owym zwierzetom probojacym przejac norke)powiedzec ze sa bardzo jadowite i zeby sie lepiej odsunac (niemowie ze tylko pajaki podziemne przyjmuja taka pozycje ale wlasnie najczesciej silno jadowite gatunki ja przyjmuja w tym podziemne) Moim zdaniem miedzy innymi na tym polega agresywnosc pajaczkow podziemnych .Jak juz chcesz zabrac sie za hodowle to wybierz hysterocrates hercules choc wszystkie podziemne maja podobne charakterki .pozdrawiam
-
Dzieki za odpowiedzi, jeszcze to gleboko przemysle ...
-
Z nimi jest tak: możesz hodować pod warunkiem, że będą miały z 20 cm torfu minimum. Wtedy masz z nimi spokój, bo rzadko je będziesz oglądał. Zaniepokojone zazwyczaj uciekają pod ziemię... gorzej z przeprowadzką.
-
Z nimi jest poza tym tak, ze praktycznie nigdy ich nie widac ;]
-
morda ma racje najgorsza chyba jest przeprowadzka bo musisz bo wywabic z norki i jak wyjdzie to zaczyna szalec , ale o dziwo nie mialem nigdy problemu z moim crawshayim najgorszy jest ten pierwszy raz i radze ci powaznie sie zastanow
-
Jesli chodzi o wywabianie go z norki, to nigdy mi sie to jeszcze nie udalo. Za kazdym razem musialem go wykopywac :]
-
No ladnie, ale mnie pocieszyliscie :P:P Atrax z tym nie udanym wybawianiem to szczegolnie :P
Chyba kupie dorosla samice herculesa (chyba najlepszy wybor?) i wrzuce do terra i bede sie modlil zeby cos nie spesnialo i zebym nie musial jej przenosic :P Tak serio to jeszcze sie przespie z tym pomyslem ...
-
Mi tam nigdy nic nie plesnialo Raz na pol roku sprzatam mojej lividum i jak sprawdzam jej torf, to wlasciwie nawet po pol roku wszystko jest w dobrym stanie (wzglednie) ;]
Uprawnienia umieszczania postów