-
Re: b.epicureanum czy vagans?Kto odrózni?
chyba ze ptaszniki to są wyjatki i musza sie łączyć np. B. Vagans z vagansem i hybryda nie bedzie u nich płodna choć nie moge toego powiedzieć bo nigdy nie prubowalem rozmnazać chybryd ani ich nie miałem. ludzi mozna krzyzować :P konie też a pająki teoretycznie tez powinno sie dać. słyszalem kiedys ze wrzystkie pajaki z grupy np. B vagans maja takie same kody genetyczne ale to jest nie realne. przykładem nie płodnej chybrydy jest "muł" krzyzówka końa z osłem niby mają cztery nogi i koński usmiech a jednak nie to samo :P wlasnie w padlem na nową teorje:P hybryda moze być płodna ale nie wie do jakiego rodzaju nalezy nie niewie czy jest Vagansem czy Albopilosum i dostaje swira :P moze hybrydy muszą sie rozmnazac tylko z hybrydami krzyzuwki tego samego rodzaju wtedy nie bedą sie krępować :P
-
cos mi wlasnie wpadlo do głowy nie chodzi tu o gatunek tylko o region w jakim dany pajak przybywa a dokladniej podam przyklad wrzscy ludzie powstali w jednym miejscu ale rozeszli sie na ruzne czesci ziemi po rozłączeniu sie na afryke, ameryke itp. kazdy przystosował sie do innych warunkuw i tylko kolor skury sie zmienil ale ludzie sa tak samo zbudownai co do pająków one mogły powstać puzniej i po rozdzieleniu sie juz ziemi i on dopiero powstały nie od jednej pary tylko od kilku ruznych na innych kontynentach to tak jak by na takiej innej planeci o podobnych warunkach żyli ludzie i prubowalo by sie skrzyzować ich nie dalo by rady uzyskać płodnego potomstwa bo niby tak samo wygladaja a jednak kod genetyczny moze być innaczej zbudowany i wogule nie bedze płodnego potomstwa nie wiem czy ktos mnie zrozumial ale moze jednak :P
-
kupilem 1,5 roku temu niby angustum i musze powiedziec ze wyglada identyko jak ta na stronie Westa jak przejdzie wylinke obejrze spermateke :]
-
hehe to jest ksiązka pareset stron textu zapisanego drobniutkimi znaczkami :P:P nie mam jeszcze ale załatwiam sobie ..
twoja teorja jest słuszna ale uzywasz jej w złą strone ,, podciągasz zycie pod teorje a musisz zrobić naodwrut - teorje podciągnąć pod zycie ,,,
czyli skoro sie krzyrzują to trzeba przyjąć ze są tegosamego gatunku do momentu w kturym nie udowodni sie ze f1 jest bezpłodne, ,, dlatego systematycy wprowadzili sobie do definicji to ze muszą występować na tej samej przestrzeni zyciowej ,, - jest to wg mnie chore bo będą c (bardzo) upierdliwym mozna dojść do wniosku ze biezesz vagansa łapiesz na wolności , przywozisz do polski i juz nie jest vagansem bo zmienił nisze,,, ale gdyby nie to to systematyka jaą stworzył człowiek zaczeła by sie sypać co by niezły zament wywołało , dlatego ten wór jest sztucznie utrzymywany przy zyciu a stopniowo coraztonowe gatunki są mapowane ,,
to chyba tyle ,,,
-
wąłśnie tego szukam i potocka terz :]
-
opat rydzyk czuwa :P zmień radio :P:P:P
nie , pająki nie mogły powstać puzniej i nie powstały :]
nie , wszystkie mają wspulnego przodka pajęczego ,
-
Boze, czlowieku. Wiekszych glupot w zyciu nie slyszalem. Anie jedno zdanie, w jednej, jak i w drugiej wypowiedzi nie jest prawdziwe...
-
no w sumie prawda z tym owczarkiem to wtopiłem ale na to mam inny przykład
Aphonopelma bicoloratum i Brachypelma boehmei to też prawie to samo a jest jako inny gatunek
-
wiem ze ostatnio byl watek o wygladzie b epicureanum i o tym iz ponoc ma niebieskie nozki itp...
moim zdaniem rzeczywiscie wyglada jak vagans ale tu zpo wylince ma niebieskawe nogi zupelnie jak c.fasciatum okolo 4 , 5 wylinki.
moj b.e. dzis przeszedl 5 wylinke i byl niebieskawy, ale tak jak pisalem jak nabierze kolorow to wyglada jak wagans choc mam nadizeje ze mi pieknie zczerwienieje caly a nei tylko na odwloku...
-
boehmei i bicoloratum nie są tez zbyt dobrym przykładem-róznią sie bardzo juz na 1 rzut oka.Trudno je pomylic nie licząc oczywiscie malenstw L1-4
Pozatym wątpie zeby dały sie np,skrzyzowac>To tylko zewnetrzne podobienstwo a u brachypelm o których pisałem jest ono realne i krzyzują sie bez problemu.
Pozatym cała rozmowa zeszła na genetyke a ja chciałem postawic nacisk na cos innego-na praktyke hodowlaną w Polsce.Nie twierdze ze te gatunki nie wystepują na swiecie w formie czystej tylko o to ze w hodowlach rzadko są nie pomieszane.
I łatwo dac sie namówic na kupno"nowego" gatunku .Zresztą kazdy sam decyduje co hoduje,nie ma problemu.Ale jak widze ile osób przynosi do seksowania hybrydy vagansa i albopilosum jako b.angustum i jacy są zdziwieni jak sie dowiadują co to jest to prosze sie nie dziwic ze postanowiłem przedstawic swoją opinie na temat tych podobnych brachypelm
pozdrawiam Robert
Uprawnienia umieszczania postów