-
Re: b.epicureanum czy vagans?Kto odrózni?
Mysza: No to powiedz mi skad zes wytrzepal teze ze beda plodne? Nie ma takiej mozliwosci. To nie pies u torego wystepuje polimorfologizm gatunkowy. Gdyby dawaly plodne potomstwo, bylyby jednym gatunkiem. Proste. Nie sa-nie daja. Ja juz mialem do czynienia ze specami z technikum. Owszem na maszynach i kablach to sie znaja.:P
Robert: Wiem ze przegiolem. Codzilo mi o zdanie ze to kazdy sam sobie ustala co hoduje czy sprzedaje. Hybrydy nie sa plodne. Zaprzeczacie w ten sposob sami sobie. W definicji gatunku jest jasno napisane ze jesli dwa osobniki sa w stanie wydac plodne potomstwo, to naleza do jednego gatunku. A skoro albopilosum i vagans to 2 rozne gatunki (jakby wynikalo z systematyki, chociaz to podzial sztuczny, moze byc bledny) wiec z plodnego potomstwa (czyt hybryd) nici. Co do tego nazewnictwa masz zupelna racje. Cyba ze twoja vagansiczka nie jest vagansiczka... Mozesz wtedy wprowadzac w blad, ale wynika to z niedoinformowania raczej niz z czegos innego. Nie podwazam vagansowosci twojej vaganski, jedynie spekuluje.
Uprawnienia umieszczania postów