Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Wątek: b.epicureanum czy vagans?Kto odrózni?

SDY
    Guest

Re: b.epicureanum czy vagans?Kto odrózni?

Mysza: No to powiedz mi skad zes wytrzepal teze ze beda plodne? Nie ma takiej mozliwosci. To nie pies u torego wystepuje polimorfologizm gatunkowy. Gdyby dawaly plodne potomstwo, bylyby jednym gatunkiem. Proste. Nie sa-nie daja. Ja juz mialem do czynienia ze specami z technikum. Owszem na maszynach i kablach to sie znaja.:P
    Robert: Wiem ze przegiolem. Codzilo mi o zdanie ze to kazdy sam sobie ustala co hoduje czy sprzedaje. Hybrydy nie sa plodne. Zaprzeczacie w ten sposob sami sobie. W definicji gatunku jest jasno napisane ze jesli dwa osobniki sa w stanie wydac plodne potomstwo, to naleza do jednego gatunku. A skoro albopilosum i vagans to 2 rozne gatunki (jakby wynikalo z systematyki, chociaz to podzial sztuczny, moze byc bledny) wiec z plodnego potomstwa (czyt hybryd) nici. Co do tego nazewnictwa masz zupelna racje. Cyba ze twoja vagansiczka nie jest vagansiczka... Mozesz wtedy wprowadzac w blad, ale wynika to z niedoinformowania raczej niz z czegos innego. Nie podwazam vagansowosci twojej vaganski, jedynie spekuluje.

SDY
    Guest

Chyba mnie nie do konca zrozumiales. Nie napisalem ze nic z tego nie bedzie, nic sie nie urodzi, tylko ze potomstwo bedzie bezplodne bo tak wynika z definicji gatunku i systematyki.
    P.S. A czytalem chyba duzo... Jak sie zdaja glupia mature z biologii to juz trzeba troche pocztac, a jak kogos to interesuje to na ogol czyta wiecej, i wiecej... Zalezy jeszcze do jakiego ogolniaka i jakiego technikum... Bo sa szkoly i szkoly.:P

Baku
    Guest

hmmm wtakim razie podaj mi modele systemów klasyfikacji(systematyki) organizmów :P ( hyba są 3 - sam nie pamientam :P )

a potem pomyśl gdzie popełniłeś błąd :] jakby co to będzie podpowiedz jakaś ale narazie sprubuj samemu :] :]

Baku
    Guest

hmm mówisz to z taka pewnośćią ze arz sie wkór.. ( jestem po nieprzespanej nocy wiec sie nie przejmuj :P ze ci nawrzucam:P:P)

kim ty jeesteś aby muc wyciągać tak dalekoidące , jednoznaczne wnioski ?? jeszcze rozumie jakbyś sensowne wnioski wyciągał , wiesz brak skromności da sie przerzyć ale to co ty piszesz brzmi w ten sposub " moja jest tylko racja i to święta racja bo nawet jak jest twoja to moja jest mojsza nirz twojsza że właśnie moja racja jest racja najmojsza "

największe auorytety świata prowadzą dyskusje na takie tematy od wielu lat i nie mogą dojś do porozumienia jak traktować poszczegulne grupy i jak tworzyć systemy,, a ty mówisz ze napisałeś mature z biologi więc nikt ci ***** nie podskoczy ,, mój Dziekan ma więcej skromności i ostrorzności w wypowiadaniu sie na podobne tematy niz ty ,, coś tu jest nie tak ,,

zeby nie było ze sobie cośtam ubzdurałem ....

a) gatunek jest to zbiur populacji wykazujących podobieństwo morfologiczne
    b) gatunek jest to zbiur populacji osobników mogących sie wzajemnie krzyrzować dając płodne potomstwo ,,
    c) gatunek jest to zbiur populacji mogących się wzajemnie krzyrzować dając płodne potomstwo i zamieszkujące tą samą nisze ekologiczną ,,
    d)gatunek jest to zbiur kompatybilnych do siebie alleli
    e)gatunek jest to zbiur gamet dających płodną zygote
    f)gatunek jest to zbiur organizmów podporządkowanych pod dany taxon

zalezy z jakiej dziedziny biologi jesteś specjalista mozesz spojeć na gatunek z kazdego z tych punktów ... pewnie ich jest więcej ,,,

dobra dalej ,,
    czepiasz sie słowa chybrayda ,,

hybryda-->hybrydyzacja jest to proces polgający na uwspulnieniu (??) 2 lub więcej pierwotnie odmiennych cech a więc hybrydą jestes tak samo ty jak i ja i wszystko inne co ci przyjdzie do głowy ,, hybrydyzacja juz wysępuje na poziomie atomowym az po istoty zywe,, nawet dziecko (??mniejsza z tym:P:P) jednojajowców bedzie hybrydą gdyrz w przeciwieństwie do nich ich(??) dziecko nie było by klonem a rekombinacją genów tak jakby jednego organizmu ale zawsze rekombinacją ,,, ,,

ale załuzmy ze ogranicamy sie do wąskiego okienka ,,, czyli definicja ( którą podałeś ) gatunku nr b) i hybryda w rozumieniu połączenia alleli niekompatybilnych pułciowo , w tym momencie ciągle nie mozesz powiedzieć tak jak powiedziałeś ,, tzn " jak nie są chybrydami jak są - są innymi gatunkami ( bo tak mówi def) więc są niepłodne ,, ble ble ble .. a to działa na odwrut ,, jelsi sie krzyrzują i dają f1 zdolne do wydania f2 są tym samym gatunkiem ,, ale patrząc na definicje gatunku c) juz nie są ,, a ta definicja jest włąśnie obowiązująca obecnie wśrud systematykuw - ułatwili sobi e bo sie okazuje ze system jaki stwozyli jest błędny ,,,

nigdy ,, ale to nigdy nie morzesz dopasowywać zycia pod teorje bo to działa zupełnie w drugą strone , to my staramy sie stworzyć definicje koóra opisze zycie ,,,

i druga sprawa ,, nigdy ale to nigdy nie będz pewny na 100% swojej wiedzy , tymbardziej w takiej dziedzinie jak biologia ,

ps: mam nadzieje ze cie nie uraziłem ale niemogłem sie powstrzymać ,,,

SDY
    Guest

No Baku, widze ze z ciebie biolog pelna geba(w dobrym tego stwierdzenia znaczeniu.) Nie boj nic, nie przejme sie ale wezne do siebie, dla przemyslenia.

A wiec tak, od poczatku:
    Nie wysowam zadnych dalekoidacych wnioskow, i wcale nie chcialem zeby tak to zabrzmialo, ze mysle ze wszystkie rozumy pozjadalem i ze sam nie wiem kim ja jestem. Chialem jedynie przedstawic moj pumkt widzenia i to zrobilem. Widze ze tez lubisz "Dzien Swira"??:P
    Nie mysle tak ze jak zdalem mature z bioogii to nikt mi nie podskoczy. Moja wiedza jest mala, ale nie zerowa. I nikt nie bedzie mi zarzucal ze czegos nie robilem jesli robilem. Wiec teksty w stylu "oj chyba malo czytales" troche mnie wkurzaja, szczegolnie ze byly napisane "dzieki" niezrozumieniu wypowiedzi...
    Specjalista nie jestem w zadnej dziedzinie. Ogolniak- jestes do wszystkiego czyli do niczego:P
    Hybrydy ujmuje w rozumieniu wiekszosci ludzi: laczenie, krzyzowanie dwu odmiennych gatunkow. Nie rozpatruje tu tego pojecia pod katem czysto biologicznym. Masz racje, to jasne. Ale przeciez nie jestesmy zadnymi doktorami habilitowanymi zeby mowic o wszystkim czysto biologicznie, prawda? Ja rozpatruje hybrydy jako potomstwo dwu roznych gatunkow niezdolnych (w moim przekonaniu) do wydana pokolenia F2.
    Nie jestem pewien swojej wiedzy na 100%, ale uparty jestem jak cholera wiec to moze dlatego tak wyszlo... Glupio wyszlo.

Przepraszam jesli ktokolwiek poczul sie dotkniety moimi wypowiedziami lub odniosl wrazenie podobne do tego jakie ma Baku (nie tak to mialo wyjsc)...

Aha... Nie mam pojecia jakie sa 3 modele systemow systematyki organizmow.:P

SuperObiś
    Guest

ale się dyskusja porobiła...

W moim skromym mniemaniu to nawet jeśli były u nas jakieś sabulsoum, angustum czy inne vagansopodbne pająki to już dawno zostały zmieszane między sobą. Tak że pewnie niewielu z nas ma chociażby czystego vagnasa. Wystarczy, że raz ktoś kiedyś puścił w ruch hybrydę nie mówiąc o tym i juz d**a.

A co do nazywania vagansów angustum, sabosulosum czy epicureanum to jestem przeciwny. Ale jak znam życie to i tak znajdą się osoby które będą tak robić choby po to by przyciągnąć klienta.
    Zacząłem sie zastanawiać, czy nie nazwać czegoś co mam jako angustum vagans, jednak póki co zostawię. W końcu sam nie mam pewności czy to angustum, czy też nie.Próbowałem, ale nie potrafię znaleźć między nimi różnicy. Polegam tylko i wyłącznie na uczciwości osoby która mi je sprzedała.

Przydałyby się jakieś łatwo dostępne klucze do rozróżniania 'problemowych' gatunków.

Pozdrawiam

Baku
    Guest

naturalny , sztuczny i obcnie tworzony i corazbardziej dominujący - oparty na mapowaniu genów ,,,

ja terz duzo nie wiem pewnie nie jeden błąd w tych wypocinach zrobiłem , hodzi mi o zasade ... to wszystko jest zbyt skomplikowane aby mozna było mówić ze tak jest a nie inaczej bo tego tak naprawde nikt jeszcze nie wie ,,,

Baku
    Guest

tu nie chodzi o dostęp a o umiejentność posługiwania sie kluczem :P:P

Mysza1983
    Guest

Baku w książce "Vogelspinen" dr. Gunter Schmidt'a masz klucze, może nie jest ich zastraszająca ilość (ok. 413) ale książka akurat tobi mogła by sie przydać i warto było by ci ją kupić ja mam wersje niemiecją ale najprawdopodobniej jest też angielska.

SDY
    Guest

A masz Baku takowy klucz? Jesli tak, o bylbym wdzieczny gdzybys mi na maila przeslal wraz z krotka instrukcja obslugi:P
    I wypowiedz sie na temat plodnosci hybryd (tych z mojego mniemania-laczenie, krzyzowanie, dwu odrebnych gatunkow). Bo jesli moje zdanie jest sluszne (hybrydy takowe nie moga byc plodne) to nie moze miec miejsca stwierdzenie ze vagans nie jest 100%owym vagansem, angustum 100% angusumem (ale sie odmienilo:P) itp. Puzeczenie, w moim mniemaniu, w obieg hybrydy nic nie zmienia bo i tak nie bedzie w stanie wydac potomstwa. Wiem ze posiadasz wiedze boilogiczna na duuzo wyzszym poziomie niz moja a chcialbym sie nuczyc czegos nowego.
    Z gory dzieki.

Uprawnienia umieszczania postów