-
Re: "Synchronizacja linień" u ptaszników
hmm z jednej strony to jest duze prawdopodobienstwo przy młodych pająkach :P przy duych duze znaczenie ma naturalny cykl zyciowy ...
ale czy to jest czysty przypadek ?? hm nie jestem taki pewny ,,, pająki "wiedza" ze ich kolega zbliza sie do wylinki ,, pewnie jakoś hormonalnie to działa ,, - feromonki te sprawy :P:P:P
-
Popieram slowa Baka. To nie czysty pzrypadek.
U mnie zawsze pod koniec miesiaca linieja 4 z 6 pajakow: albopilosum, geniculata, parahybana i nhandu. Sa to mlode osobniki wiec wiem ze u nich w miare systematycznie wystepuja lineinia. Ale ciesze sie z tego: to tak jakby wyplata pod koniec miesiaca za moje starania:P Cambrigdei i irminia linieja w odtepach 2u dniowych mniej wiecej w polowie miesiaca...
Naziemne razem i nadrzewniaki razem:P
-
niechce być niegrzeczny jak niekturzy z tych forum ale to było i mi tego samegodnia smithi l8 na l9 versi l2na l3
-
Dark Raptor ja już kiedyś też napisałem takiego posta to dla mnie wprost dziwne jak pająki z innych części świata mogą robić wilinki w przeciągu 24 a nawet w przeciągu 48 godzin ja miałem taką sytuacje z murinusem, trynidadackim, boehmei i lasidorą tylko nie pamiętam jakie wilinki wtedy miały :P:P Ale to dziwne zjawisko nauczyło mnie kolejnej żeczy o tych stworzeniach.
-
u mnie samiczka smithi liniała na L12 równiutko z samcem na L10 zaczęły w odstepie max godzinnym pewnego listopadowego popłudnia. on skończył chyba nieco wcześniej ale to i tak niezły przypadek.
masowe linienia w przeciągu kilku dni(np 5 pająków w 3 dni) to u mnie normalna sprawa. może dlatego, że mam wiele podrostków (w tym rodzeństwa), ale "międzygatunkowa synchronizacja" też wsytępuje.
-
Ja obserwowałem kiedyś wylinki 6 moich ptaszników jednym dniu.
A. geniculata, L. parahybana, P. regalis, B. smithi, A. seemani, P. murinus.
-
także miałem przypadki masowego linienia - to jeszcze jestem w stnie pojąć
nie jestem natomiast w stanie pojąć takiej sytuacji: dzielę mieszkanie z 3 innymi studentami, jeden z nich także hoduje pajaki; gdy ja pojechałem na kilka dni do domu to wyliniały 3 z moich pająków: 2x geniculata i vagans (na wylinkę której czekalem poł roku ); gdy ja wróciłem, to na kilka dni wyjechał kolega - i wtedy wyliniało 5 z jego pająków: chromcia, chromatus, paraphysa, eupalestrus i długo przez niego oczekiwana irminia :/
moje pytanie: NIE mogło być na ODWROT????
-
eee, synchronizacji linien to one nie maja, a to ze linieja w podobnym czsie to poprostu zwykły przypadek.
u młodych moze się częściej zdarzać taka niby "synchronizacja" gdyż czesciej przechodza wylinki, co prawda ja tez miałem nie raz tak sytuacje ze w ciagu kilku dni przesżło u mnie wylinke kilka ptaszników, ale jak mówie poprostu zwykly przypadek.
-
Wiem, napisałem tak w pierwszym poście :-)
>Kwestia kilku linień w jednym momencie, u różnych pająków, jest na 100% czystym przypadkiem.
Ponadto cudzysłów w tytule chyba dużo mówi ;-)
Chodziło mi jednak, czy taki "przypadek" często się trafia i ile pająków potrafi się tak "zsynchronizować".
-
no to ja miałem mało takich synchronizacji :]
Uprawnienia umieszczania postów