-
"Synchronizacja linień" u ptaszników
Hmmm... nie jest to temat stricte "naukowy", ale jestem ciekawy, czy często się to wam zdarza.
Kwestia kilku linień w jednym momencie, u różnych pająków, jest na 100% czystym przypadkiem. Jednak gdy mam zaledwie 10 ptaszników i 5 z nich przechodzi ten proces w ciągu niecałych 2 dni, to już jest ciekawe przeżycie (całe 50 %).
Wczoraj C. cyaneopubescens przeszedł linienie l6 na l7.
Tego samego dnia B. smithi przeszedł l5 na l6.
Koło 1 w nocy T. blondi pokazała się w "nowej skórze" jako l4.
Dziś nad ranem A. metallica stała się również l4. Różnica wielkości z "równolatką" są porażające :P
No i w chwili pisania tych słów, podziwiam moją P. regalis. W tej chwili już l10.
Miałem możliwość obserwacji każdego linienia, od ułożenia się "na plecach", po podsychanie. Szkoda, że nie miałem aparatu, bo materiał zdjęciowy byłby kapitalny :-(
Pytanie jest więc takie. Trafiało się wam coś takiego (pomijając pająki z jednego lęgu)?
-
Re: "Synchronizacja linień" u ptaszników
u mnie rekord to 3 linienia byly w ciagu 24h ;]
-
mialem tak ostatnio na nowy rok byl dzien roznicy, a teraz kilka dni temu w ten sam dzien 2 pajaki.
Versi l6 na L7
i ornata L3 na L4
Pozdrawiam.
-
mi w styczniu wylinialy jednej nocy C.Crawshayi na L8 B.Albopilosum na L9 i B.Smithi na L5
-
ja miałem 17 lutego wylinke chromatopelmy, a 18 metallicy i chromatusa byłem nieco zaskoczony
-
a ja mialem ok. 2 tygodnie temu tego samego dnia wylinke B. albopilosum z L2 na L3 i B. smithi tez z L2 na L3, a 2 dni przed tym inny, wiekszy kedzior z L4 na L5 Ten wiekszy kedzior jest L5 i szykuje sie dopiero teraz do wylinki (jakos czesciej linieje niz mlodszy)
-
mi tez w pewien styczniowy dzien br wylinial murinus na L8 kedzior na L6 i modliszka na L5 to było wyba najwiecej linien jakie mialem w ciagu doby ;]
-
A moim zdaniem to jest tak że każdy ptasznik z danego gatunku z np. L6 na L7 potrzebuje tyle samo czasu miedzy linieniem. Ale to jest tylko moje zdanie ale moge sie mylić:] A ja narazie nie mam za dużo ptaszników wiec nie moge za wile w tym temacie powiedzieć:/ Ale zaniedługo giełda
-
W Wigilie(24.12.2005) : albopilosum z L1-L2 w tym samym dniu co Smithi L6-L7
a 10 stycznia 2005 wyliniał mi smithi z L7-L8,a albopilosum 11 stycznia 2005
z L2-L3
(mowa o tych samych pajakach)
Pozdrawiam
Krystian
-
Dark, też się czasem nad tym zastanawiam. Co jakiś czas przychodzi ok 2tyg okres gdy większość moich robali linieje. Jak ostatnio zsynchronizowały mi się blondi, geniculata i parachybana, po kilku dniach padła moja misternie prowadzona hodowla świerszczy :]
Może cały ten proces ma podobne podłoże jak owczy pęd i samobójcze wyprawy lemingów..
Uprawnienia umieszczania postów