Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: podłoże

Mieszany widok

grand
    Guest

podłoże

Przeglądając posty na FAQ nie zauważyłem aby kto kolwiek używał innego podłoża niż włókniste (kokos, torf) a przecież bardzo wiele pająków żyje poza terenami leśnymi, na półpustynnych lub kamienistych podłożach i jakoś dają sobie radę bez 75% wilgotności. W załączniku jedno ze zdjęc ze strony <u>Brytyjskiego Towarzystwa Tarantul</u> przedstawia pięknego pająka Brachypelma auratum na podłożu piaszczysto-kamienistym a raczej piaszczysto-żwirkowym. Więc jednak można. To znajomość środowiska w którym żyje dany pająk jest cenną wskazówką no i wielkość terrarium też nie jest bez znaczenia. A poczytajmy opisy: wszędzie podłoze to włókno kokosowe. Tylko skąd mamy wiedzieć w jakim środowisku żyje dany pająk. Nie każdego stać na wyjazd do Meksyku, ojczyzny B.auratum. Materiały źródłowe po polsku. hi hi (no koment). Drugi aspekt problemu to odpowiedź na podstawowe pytanie; hodowla czy, "produkcja"; hobby czy, no własnie co?. Przykład fotka załącznik do pytania "czy to już koniec?", i zdrugiej strony przykładem może być traktowanie hodowli przez <u>'spidermena'</u> (ostatnio przetłumaczone).

Jutro jest pierwszy dzien z reszty twojego życia

grand
    Guest

Re: podłoże + foto

fotka do poprzedniego postu ciekawe czemu nie dołączyło?

Atrax Robustus
    Guest

Re: podłoże + foto

Dlaczego torf lub wlokno kokosowe?

1. tanie, latwo dostepne, latwo chlona wilgoc.
    Dlatego ja uzywam wlokna kokosowego i nie narzekam :>

Ale sa tez i inne szkoly hodowli Widzialem juz pajaki trzymane np. na samym piasku.
    Zreszta ludzie stosuja rozne podloza. Mieszanki piaskow, torfow, czy tam zwirkow z kora tez nie sa zle.
    Wszystko zalezy od tego, jak sie w tym bedzie czul pajak.

Ja jestem leniwy, wiec zostane przy coco gruncie.

Theraphos
    Guest

Re: podłoże

Ja stosuje włukno kokosowe i torf ale też czasem samą ziemi:]

Krycha.k15
    Guest

włókno kokosowe tak nie plesnieje jak inne podloza dla tego sie go uzywa tak czesto
    natomiast piasek dla pajaka nie jest najlepszy ze wzgledu na płucotchawki umieszczone na spodzie odwłoka.

Ja słyszałem jeszcze ze dobrze jest wrzócic pare zeschłych liśi dębowych na podłoze

Pozdrawiam
    Krystian

Mały
    Guest

Krycha.k15 napisał(a):

> natomiast piasek dla pajaka nie jest najlepszy ze wzgledu na
    > płucotchawki umieszczone na spodzie odwłoka.

IMHO jest to jak najbardziej bzdura...

Dobimetal
    Guest

Wszystko byłoby spoko tylko jak pająk ci się zacznie wspinać po sciankach i spadnie na takie podłoże ze ŻWIRU I PIACHU to maże być z nim krucho, w przeciwieństwie do podłoża z włókna kokosowego, które jest miękkie, tane i łatwo dostępne. Prawda może ten pajak w naturze żyje na piaszczystym terenie ale nie ma tam z kąd spaść i raczej nie wspina się na zadne chwasty

rastafaq
    Guest

Popieram Małego, ja trzymam na piasku i jakos mi nie zdechl zaden. Piasek tez ma zalety - nie plesnieje

Grażynka
    Guest

eee...głupoty gadasz...z kad wiesz ze sie wspinaja...a pozaty włókno też sie ubija i jest twarde po jakimśczasie

grand
    Guest

No to żeby dolać oliwy do ognia. Jest takie podłoże które ma zalety włókna kokosowego (trzyma wilgotnośc) a nie ma jego wad (pleśnie i grzyby). Ma zalety piasku; można wyprazyć pozbywając sie wszelakiego diabelstwa, które możemy zawlec z pokarmem do hodowli, a nie ma jego wad; pylistość i drobiny. Jest tani i łatwo dostępny, tańszy od substratu kokosowego, można go kupić w marketach typu Castorama na działach budowlanych, stosowany również w ogrodnictwie cena chyba 25l worka to ok12-15 zł. KERAMZYT. Materiał bomba. A tak na temat tego spadania to jeszcze nie słyszałem żeby pająk spadł w terrarium i zrobił sobie krzywdę, a właśnie przy pomocy keramzytu niedawno na FAQ czytałem jak jeden z kolegów pozbył się pasożytów na swoim podopiecznym.

Uprawnienia umieszczania postów