Witam

Chciałbym abyście opisali jakim kosztem udało wam się wybudować własnoręcznie terrarium i proszę o zamieszczenie krótkiego opisu budowy.

Myślę że temat ten może nieco pomóc obudzić wyobraźnię osobom myślącym, że tę najważniejszą i teoretycznie najdroższą inwestycję przed zakupem zwierzaka można przy odrobinie samozaparcia znacznie zredukować w kosztach. Niestety ale dla wielu zakup gotowego terra jest dużą barierą

Ja obecnie jestem na etapie ukończenia podwójnego terrarium o wymiarach 160x65x50 każde. Ze ściankami pokrytymi imitacją piaskowca.

Do budowy wykorzystałem starą szafę, która położona poziomo była podstawą do bydowy terrariów. Jedno skrzydło drzwi wykorzystałem jako podłogę przedzielającą dwa terraria w połowie, natomiast drugie skrzydło posłużyło do zrobienia listw wentylacyjnych i osłaniających oświetlenie. Aby usztywnić konstrukcję zamiast dykty pokrywającej tył szafy wstawiłem płyty meblowe docięte z dwóch starych biurek.

Dotychczasowe koszty to:
-styropian na wyłożenie ścianek ok. 40 zł za 7 arkuszy;
-wkręty oraz narożniki metalowe do budowy i wzmocnienia szafy- 10 zł całość;
-gips szpachlowy do pokrycia styropianu 20 zł za 15 kg;
-piasek do posypania gipsu- gratis
Przewidywane koszty:
-lakier i pigmenty do pomalowania ścianek ok. 40 zł;
-prowadnice do szyb 20-25 zł;
-szyby na drzwiczki ok. 40-50 zł u szklarza;
-siatka wentylacyjna ok. 10 zł
-no i oczywiście oprawki na świetlówki, jeśli nie będzie zdobycznych to ok. 100 zł za dwie sztuki.

Tak więc całkowity przewidywany koszt budowy to:
ok. 200 zł bez oprawek na świetlówki i z gotowymi ściankami.

Myślę że to niewiele jak za taki kompleks terrariów, oczywiście jeśli ktoś dysponuje starymi meblami itd.

Piszcie o swoich dokonaniach konstruktorskich.

pozdrawiam
Rewja