Witam !
Dzis znow pora na jakiegoś małego posta.Gdy ostatnio dopuszczałem pare a.geniculata po udanej kopulacji samica
błyskawicznie zaatakowała samca i nim zdązyłem je rozdzielic odgryzła mu jedną nogogłaszczke.Korzystając z tej
troche niezbyt przyjemnej "okazji"postanowiłem zrobic pare zdjęc narządu kopulacyjnego samca ptasznika
zwanego bulbusem.U sprawnego osobnika czy tez w czasie kopulacji trudno uchwycic na zdjęciu ten niewielki organ
a oderwana konczyna dała ku temu swietną okazje.Poszukałem dodatkowo wsród moich martwych okazów samców i
znalazłem jeszcze dwa inne nadające sie do fotki gatunki.Pozatym chciałem w koncu wypróbowac funkcje "supermakro"
w swoim "pentaxie" bo jeszcze taka okazja mi sie nie nadarzyła.Mam nadzieje ze fotki sie spodobają,a mniej
zaawansowanym hodowcom ptaszników całosc da troche informacji o budowie tego waznego dla pająków organu.
Bulbusy powstają u ptaszników dopiero w trakcie ostatniej wyliki,są wiec ostatecznym dowodem na to ze samiec
osiągnął dojrzałosc płciową.Nim bedzie on gotów do kopulacji musi minąc kilka tygodni.Po tym czasie tworzy on mały
oprzęd na który wydziela krople spermy.Nastepnie nabiera ją do zbiorniczków nasienia.Wtedy jest juz gotów do
kopulacji i moze udac sie na poszukiwanie partnerki.
Na zdjęciu u góry samiec a.geniculata wydzielający dużą krople nasienia.na dole ten sam samiec napełniający
bulbusy