-
czy te kokony sa niezaplodnione???
Moje dwie samice irmini równo tydzien temu złożyły kokony.dzisiaj z ciekawości je otowrzylem.Wygladaja dokladnie tak jak te na zdjeciu:
http://giantspiders.com/irminia_eggs.html
na zdjeciu jednak napisane jest,ze jest to niezaplodniony kokon.Czy w takim razie moje sa niezaplodnione???
Jeden kokon jest od samicy,ktora miala kokon jakies 2 miesiace wczesniej i byly z niego mlode.Wiec sadzilem,ze drugi kokon powinien byc zaplodniony.
-
Re: czy te kokony sa niezaplodnione???
A po co je otwierałes?? Z ciekawosci... no tak... wspaniały powód. Kokon irminii otwiera sie po 3 tygodniach, a czasem nawet i pozniej moga sie pojawic nimfy. Po tygodniu mogły sie jeszcze nawet nie wylęgnąć larwy. Troche cierpliwości Przez takie otwieranie kokonu może ci sie tylko jakis syf dostac do jajeczek.
-
irminie rozmnazalem juz wczesniej,wiec nie mow mi,kiedy mam otwierac kokon.Poprostu pierwszy raz otworzylem kokon po tak krotkim czasie.
Po drugie nie wiem po co sie plujesz,czesto spotkalem sie z czyms takim,ze inkubowowano same jajka,poza kokonem.Na zwyklej papierowej husteczce i bylo ok.
Pytanie zadalem jasno,co to sa te bialem plamki w srodku.Plesn czy co??
Przegladalem nawet zdjecia,ktore dala Awikularia,byl to kokon cambrigei.tam tez byly takie biale punkty.nie na zewnatrz,tylko w srodku,w jajkach.
-
jezeli sa takie jak na zdieciu to jest wszystko ok moim zdaniem
-
Markoś te na zdjęciu to kokon nie zapłodniony. Więc co z nim może być ok?
Często np. gdy samica składa drigu, trzeci kokon to nie jest już tak wspaniale. Jaja mogą być niezapłodnione.
-
jak rozpoznac po wygladzie jaj czy jest zaplodniony czy nie?
Pisze ze niezaplodniony ale jak to poznac ?
-
Po tygodniu nie da sie rozróznic czy jaja są zapłodnione czy nie.Otwieranie wczesniej niz po ok 3-4 tyg nie ma sensu ,no chyba ze plesn sie zrobiła czy inny syf.
Zarodki dobrze widac dopiero z 10 dni przed wylegiem.Jesli były młode z poprzedniego kokonu to i z tego choc czesc powinna wyjsc.No chyba ze cały zapas spermy poszedł na poprzedni.Zamknij kokon ,zobacz za 2 tygodnie i wszystko sie wyjasni.
Pozdrawiam Robert
-
Uprawnienia umieszczania postów