Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: złamany ząbek i narkoza CO2

Foxtrott
    Guest

złamany ząbek i narkoza CO2

Dziś testowałem usypianie ptaszników przy pomocy CO2 i tak się złozyło, że wybrałem właściwy obiekt do eksperymentu.
    Ochotnikiem był C.fasciatum L9, najprawdopodobniej samiec.
    Jak widać jeden ząbek jest złamany. Pojęcia nie mam kiedy się uszkodził, ale pająk bez problemu je i ma się całkiem dobrze.

Odnośnie samego usypiania CO2 to po prostu wsadziłem pająka do pojemniczka po surówce, napełniłem pojemnik dwutlenkiem węgla i po około 5-ciu minutach pajączek był już jak martwy.
    Kilka(max 10)minut po oczyszczeniu atmosfery wokół pająka z CO2, zwierzak wrócił do normy.
    Czy ktos wie coś na temat powikłań przy stosowaniu takiej narkozy u pająków??

rastafaq
    Guest

Re: złamany ząbek i narkoza CO2

No ciekawy sposób na przenoszenie agresywniejszych pająków do terra z pudełek, ale czy nie ma jakichś skutków ubocznych to nie wiem, w sumie to pajak przez jakiś czas pozbawiony jest tlenu.

Foxtrott
    Guest

wiem, że w ten sposób usypiane są pająki przed "dojeniem"(pobieraniem jadu), ale pająki po wydojeniu nie muszą być już zbyt "sprawne". będę obserwował czy wszystko z nim w porządku bo jeżeli nie ma rzadnych powikłań to tak jak piszesz, będzie to dobry sposób na przenoszenie agresorków.

rastafaq
    Guest

No jak masz jakiegoś pająka przeznaczonego na straty(starego, czy samca wysłużonego) to możesz przetestować ile taki pająk przezyje narkoz :P

Baku
    Guest

HAAAA mówiłem mówiłem :P:P:P co2 jest idealne do tego :]

powikłań nie moze być praktycznie zadnych teoretycznie moze doprowadzić do kwasicy i uszkodzenia centralnego z wyniku niedotlenienia ale to są u ssaków i zwieząt wysokometabolizujących objawy :]

tego typu krutka narkoza nie ma zadnego wpływu na pająka bo jego metabolizm jest bardzo wolny .

jeszcze tylko z środków ostrozności ,, jak uzywacie spręzonego co2 to trzeba bardzo uwazać bo jest b zimny i jak spartaczymy to pająk zamarznie ,, najlepiej przepuszczać przez wode i wogule najlepiej pająka włozyć puzniej do juz napełnionego pojemnika ,,,

wysokogazowana woda mineralna terz sie sprawdza ,, - tobisz coś w stylu inkubaora chamakowego bez dziurek i nalewasz wode gaz :]

kagetsu
    Guest

-_- nastepnym razem podaj mu diazepam

Baku
    Guest

to miało być śmieszne ?? bo dokonca cie nie rozumiem ,

no hyba ze uzywałeś wtakim razie przepraszam i czekam na wyczerpujący art o dawkowaniu metodzie podania i wpływie ...

kagetsu
    Guest

nevermind

Baku
    Guest

niewarto ,, jeśli chodzi o przenoszenie to lepiej sprawdzi sie ochłodzenie delikatne,, nie trzeba go usypiać a wystarczy spowolnić :]

sigsauer
    Guest

Może się nie popiszę, ale...... skąd brać CO2 ??? Chyba nie z butelki po wodzie mineralnej??? :-\ :-\
    Pytam calkiem serio..... :-\

Uprawnienia umieszczania postów