Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Brachypelma epicureanum opis??

ketnip
    Guest

Re: Brachypelma epicureanum opis??

tak jak napisał ostatnio Koc to zależy od oświetlenia(czas naswietlania), kąta padania światła, czy robimy zdjęcie z lampą, itd... niektóre fotki kłamia i koloryzują zbytnio nasze pajączki

Awikularia
    Guest

Nigdy nie widzialam zadnej niebieskiej Brachypelmy. B. epicureanum tez nie jest niebieska - chociaz kiedys udalo mi sie zrobic jakims cudem tak zdjecie, ze B. vagans wyszedl wlasnie na niebiesko.

B. epicureanum jest dosc podobna do B. vagans, z tym ze nie ma az tak wielu czerwonych wloskow na odwloku. Niektore osobniki sa szarawe, ale na pewno nie niebieskie. Generalnie troche trudno je rozroznic.

Koc
    Guest

A czy potrafisz stwierdzić jaki gatunek jest na zdjęciu? Z góry dzięki za odpowiedź.

raptor
    Guest

ja tam mam młodą samicę epi różni się nieco od vagansa ale i tak te pająki są podobne
    epi jest bardziej czarna

cyclosternum
    Guest

niestety fotki jesli juz bedá to za tydzien
    b.e ma bardziej czerwone wøoski i ma ich mniej
    jak wróce do domu to odrazu zajrze i przedstawie co i jak

robert.p.
    Guest

Wygląd na zdjęciu zalezy od tego jak sie je robi-błyskając lampą mozna uzyskac całkiem ciekawe kolorki.A jak jeszcze to troszke graficznie podkręcic to w sam raz niebieskie pajączki na Allegro sie nadające
    Ze zdjęcia rozróznienie jest prawie niemozliwe.Pozatym mam jedną uwage-moim zdaniem w hodowlach gatunki typu-vagans,sabulosum,angustum,epicureanum,są tak ze sobą wymieszane ze znalezienie czystych form jest mozliwe tylko u osobników importowanych z natury na podstawie dokumentów Cites.
    Gatunki te wydzielono stosunkowo niedawno,wczesniej przed laty wszystkie były do Europy importowane jako vagansy.Czasem w miocie vagansow występują osobniki wyglądające jak typowe angustum-wygląd jak na zdjeciach w sieci,ksiązkach itp.
    Dlatego by nie komplikowac sobie zycia hoduje tylko vagansy choc oczywiscie czesto róznią sie nieco ubarwieniem.A zachowanie nie jest wyznacznikiem-kazdy ptasznik ma swoj temperament i tyle.
    Nie lubie powiekszac na siłe swojej listy gatunków wiec niektorych po prostu tam nie wprowadzam.
    A zmiana nazw to często tylko chwyt reklamowy,skoro gatunki te są tak podobne to jak je odróznic-szczególnie u młodych osobników.
    Pozdrawiam Robert

pol
    Guest

FOTKA B EPICURENUM

to jest epi L7, obecnie posiada ją cyclosternum
    w kazdym razie na tej fotce udalo mi sie ukazac różnice

Uprawnienia umieszczania postów