-
Re: Brachypelma epicureanum opis??
tak jak napisał ostatnio Koc to zależy od oświetlenia(czas naswietlania), kąta padania światła, czy robimy zdjęcie z lampą, itd... niektóre fotki kłamia i koloryzują zbytnio nasze pajączki
-
Nigdy nie widzialam zadnej niebieskiej Brachypelmy. B. epicureanum tez nie jest niebieska - chociaz kiedys udalo mi sie zrobic jakims cudem tak zdjecie, ze B. vagans wyszedl wlasnie na niebiesko.
B. epicureanum jest dosc podobna do B. vagans, z tym ze nie ma az tak wielu czerwonych wloskow na odwloku. Niektore osobniki sa szarawe, ale na pewno nie niebieskie. Generalnie troche trudno je rozroznic.
-
A czy potrafisz stwierdzić jaki gatunek jest na zdjęciu? Z góry dzięki za odpowiedź.
-
ja tam mam młodą samicę epi różni się nieco od vagansa ale i tak te pająki są podobne
epi jest bardziej czarna
-
niestety fotki jesli juz bedá to za tydzien
b.e ma bardziej czerwone wøoski i ma ich mniej
jak wróce do domu to odrazu zajrze i przedstawie co i jak
-
Wygląd na zdjęciu zalezy od tego jak sie je robi-błyskając lampą mozna uzyskac całkiem ciekawe kolorki.A jak jeszcze to troszke graficznie podkręcic to w sam raz niebieskie pajączki na Allegro sie nadające
Ze zdjęcia rozróznienie jest prawie niemozliwe.Pozatym mam jedną uwage-moim zdaniem w hodowlach gatunki typu-vagans,sabulosum,angustum,epicureanum,są tak ze sobą wymieszane ze znalezienie czystych form jest mozliwe tylko u osobników importowanych z natury na podstawie dokumentów Cites.
Gatunki te wydzielono stosunkowo niedawno,wczesniej przed laty wszystkie były do Europy importowane jako vagansy.Czasem w miocie vagansow występują osobniki wyglądające jak typowe angustum-wygląd jak na zdjeciach w sieci,ksiązkach itp.
Dlatego by nie komplikowac sobie zycia hoduje tylko vagansy choc oczywiscie czesto róznią sie nieco ubarwieniem.A zachowanie nie jest wyznacznikiem-kazdy ptasznik ma swoj temperament i tyle.
Nie lubie powiekszac na siłe swojej listy gatunków wiec niektorych po prostu tam nie wprowadzam.
A zmiana nazw to często tylko chwyt reklamowy,skoro gatunki te są tak podobne to jak je odróznic-szczególnie u młodych osobników.
Pozdrawiam Robert
-
FOTKA B EPICURENUM
to jest epi L7, obecnie posiada ją cyclosternum
w kazdym razie na tej fotce udalo mi sie ukazac różnice
Uprawnienia umieszczania postów