Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Zabieranie kokonu i inkubacja-tekst i fotki :)

robert.p.
    Guest

Zabieranie kokonu i inkubacja-tekst i fotki :)

Gdy ptasznik zrobi kokon pozostaje dylemat-zabrac czy zostawic?Pozwolic naturze robic swoje czy wziąc sprawy
    we własne rece?Ja juz dawno zdecydowałem-zabieram i inkubuje wszystkie kokony.Jakos nie lubie pozostawiac
    sprawy w łapkach moich samiczek
    Oczywiscie mozna pozwolic samicy na inkubacje i zabrac kokon dopiero po 4-5 tygodniach.Odpada wtedy kwestia
    opieki,ale ryzyko porazki jest jednak jak dla mnie zbyt duze.Oczywiscie gatunki proste w hodowli dają duze szanse
    powodzenia nawet przy braku opieki,ale te bardziej skomplikowane mogą nam nie wybaczyc np.wstrząsów i hałasów
    w pokoju i zjedzą kokon po paru dniach.Dlatego moim zdaniem sztuczna inkubacja jest zawsze najlepsza-ma sie wtedy
    pełną kontrole nad jajami i mozna zapewnic im optymalne warunki
    Dzis pare praktycznych porad dotyczących kokonów na przykładzie mojego najswiezszego-
    pospolitego "kędziorka" b.albopilosum
    Jak widac samica pieknie sie zapajęczynowała w swoim ukryciu-bez totalnego rozwalenia kryjówki sie nie obedzie.
    Trzeba jednak zrobic to wprawnie i delikatnie
    Na zdjeciach-kokon i samiczka przez szybe boczną terrarium oraz ogolny widok od góry-pokazujący jak mocno samica
    zabudowuje terrarium by zabezpieczyc swoje młode

robert.p.
    Guest

Re: Zabieranie kokonu i inkubacja-tekst i fotki :)

By dobrac sie do kokonu trzeba rozwalic mieszkanko samicy.Przy zabieraniu kokonu uwage nalezy
    zwrócic na szybkie i stanowcze wykonywanie czynnosci.
    Samice łatwo sie płoszą i mogą wtedy uszkodzic kokon zębami-wgryzając sie w niego i próbując
    przeniesc go w inne miejsce.Dlatego wszelkie czynnosci nalezy wykonac jak najszybciej
    i ograniczając mozliwosc uszkodzen kokonu.
    Na zdjęciach-rozbieranie kryjówki i ogólny widok samicy z kokonem

robert.p.
    Guest

By zabrac kokon potrzeba obu rąk.jedna odgania samice od oprzędu a druga pensetą zabiera go i po sprawie.
    Oczywiscie nie zawsze idzie tak łatwo jak tutaj.Często samica mocno broni kokonu i trzeba sie troche natrudzic
    by go jej zabrac.Najwazniejsze aby nie wgryzła sie w jaja bo wtedy powodzenie inkubacji jest zagrozone.
    Najlepiej robic to szybko,i dosc brutalnie- oddzielic samice patykiem od oprzędu.Stanowczosc w postępowaniu
    procentuje.Nawet jesli samica gryzie patyk tak ze drzazgi lecą-a czasem tak sie zdarza.
    na zdjeciach- zabieranie kokonu.Wyraznie widoczne odganianie samicy i jednoczesne wyciąganie oprzędu

robert.p.
    Guest

Po odebraniu przenosze kokon do inkubacji.Nie bawie sie w jakies wymyslne inkubatorki ze sterowaną temperaturą
    Po prostu zwykłe półlitrowe pudełko z torfem na dnie i otworami wentylacyjnymi.A w nim mniejsze wyłozone papierowym
    ręcznikiem i na nim kokon.
    Dno i scianki większego spryskuje 2,3 razy dziennie tak by stale były wilgotne.A kokon obracam kilka razy dziennie
    tak by jaja sie nie odleżały.Całosc ustawiam na terrariach w ciepłym miejscu-ok 28 stopni w dzien,25 w nocy.Taka
    metoda inkubacji nie sprawia kłopotów a jest dostępna dla kazdego i moim zdaniem zupełnie wystarczająca sądząc
    po moich efektach hodowlanych.Jesli ktos ma jakies pytania to chetnie wyjasnie w meilu-
    moj adres- robi18898@interia.pl
    Po 4-5 tygodniach inkubacji kokon otwieramy.Jesli nasze starania odniosły sukces,mamy w nim nimfy I lub II
    Zgodnie z tym co pisałem w poscie tydzien temu.
    Mam nadzieje ze moje informacje pomogą komus w udanym rozrodzie ptasznikow.Zachecam do zadawania konkretnych
    pytan-czy na forum czy tez na meila.Na wszystkie w miare mozliwosci i wiedzy postaram sie odpowiedziec.
    Pozdrawiam Robert

PrzemekB
    Guest

Dużo się jak zwykle dowiedziałem i zobaczyłem Roberciedzięki Twojej pracy , gratuluje swietnego edukacyjnego postu...pozdrawiam

rastafaq
    Guest

No dobra robota...
    Mam pytanko : otwierasz kokon jak zabierzesz go samicy aby zobaczyc jak wygladają jaja czy dopiero po 4 czy tam 5 tyg ??

robert.p.
    Guest

dopiero po 4 tyg-wczesniej nie otwieram >wiem jak jaja wyglądają
    za wczesne otwarcie moze prowadzic do porazki.Wiec czekam zawsze te 4 -5 tygodni

Maniak
    Guest

Ludzie opanujcie się . Zrobiłem sobie w ulubionych folder o nazwie tutoriale żeby mieć pod ręką posty p. Roberta i Avi i powoli mi tam miejsca w kolumnie zaczyna brakować ))

A tak na serio - Super pościk.

ketnip
    Guest

Robercie teraz ja zadam pytanko: ta przykrywka w inkubatorze tez ma wentylacje, czy tylko boczne ścianki?

YaKiLLaK
    Guest

robert.p nie ogrzewasz kokonu??? W jakiej temp. trzymasz kokon??

Uprawnienia umieszczania postów