Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: Zabieranie kokonu i inkubacja-tekst i fotki :)

ketnip
    Guest

Re: Zabieranie kokonu i inkubacja-tekst i fotki :)

przecież napisał ze trzyma na terrariach w temperaturze około 28 (4 post)...

Azzurreeuss
    Guest

Po jakim czasie najwcześniej odbierasz kokon samicy?? od niektórych słyszałem opinie ze najwczesniej mozna odebrac po tyg (bo inaczej splesnieje).
    Gdy masz już nimfy II to dalej zostawiasz je w tym inkubatorze?? (na zdjeciu)]
    czy rozdzielasz?

Pozdro

Awikularia
    Guest

Pozwolisz Robercie, ze sie wtrace - oczywiscie bezkrytycznie . Ja zabieram samicom kokony zwykle po 2 dniach od ich utworzenia. Mialam kokony pajakow naziemnych, jak i nadrzewnych. Podziemnych tylko nie . Trzymam je w podobnej temp. co Robert - jak spada, to dogrzewam lampka, pilnujac stalej wilgotnosci. Kokon inkubuje podobnie, z tym ze na wermikulicie - ale nie jest to oczywiscie wymog, mozna i na torfie. Wazne, aby nie klasc kokonu bezposrednio na podlozu. Tez nigdy nie zagladam do kokonu od razu - chyba ze mam podejrzenie plesni, ale wtedy szanse na uratowanie jajek sa znikome. Jak maja splesniec, to i tak splesnieja.

Azzureus - a dlaczego niby tydzien to wymog? Dlaczego ma splesniec wczesniej?? To jakis kolejny wymysl jakiegos "specjalisty", podejrzewam. Moze byc raczej odwrotnie - niektore samice łażą po kokonie i jak sie odbierze dopiero po tygodniu, to wtedy jaja moga splesniec. Jak samica łazi po oprzedzie, to wtedy moze sama "wytłuc" kilkanascie jajeczek, od ktorych pojdzie plesn na reszte. Nie wiem, jak Robert, ale ja oddzielam pajaki dopiero, jak sa w pelni uksztaltowane. Nimfy I i nimfy II zawsze trzymam razem w inkubatorze.

Kmietek - odbieranie kokonu u nadrzewnych wyglada tak samo, jak u naziemnych pajakow.

robert.p.
    Guest

kokon otwieram dopiero po kilku tygodniach-gdy spodziewam sie ze są juz młode-otwarcie dla zobaczenia jaj moze spowodowac infekcje plesniowe itp
    Zresztą co sie ma wylęgnąc to sie wylegnie wiec po co patrzec wczesniej?
    Pozdrawiam Robert

Tomek_Nie
    Guest

Robert- papier w mniejszym pojemniku na ktorym lezyt kokon tez ma byc wilgotny? bo na zdjeciu wydaje mi sie ze jest wilgotny (niejestem pewien) ? i jeszcze jedno pytanko mam czy przy inkubacji kokonu p.murinus tez tak wilgotno ma byc czy? bo to raczej sucholubny gatunek ? z gory wilkie dzieki za sugestie .pozdrawiam

Azzurreeuss
    Guest

Avi to nie ja wymyśliłem
    przed rozmnazaniem versi zbierałem info na ten temat i spotkałem sie z tą opinią ze mozna odebrac najwczesniej po tyg:| uzasadnienie było takie ze samica musi wuobracac kokon, jezeli tego nie zrobi to kokon trafi ****

hehe.. ja zabrałem versi po 3-4dniach i nimfy juz szykuja sie do wylinki na nimfy II,
    a wiec to kolejny pajeczarski mit obalony:}

Pozdrawiam

klosu
    Guest

moja albopilosa opiekuje sie kokonem juz 39 dni mam zamiar jej za chwile zabrac bo z tego co tu wyczytałem lepiej inkubować sztucznie zabrać jej ??/ tylko musze inkubator zrobic i jeszcze cos jak takiej pensety niemam to jak to mam wyciongnąc reka/???(jest to moj pierwszy kokon)

klosu
    Guest

kokon foty:)

udalo mi sie wyciognac kokon ale go bronila uff zamiedzczam foty

Kaszkiet
    Guest

klosu :jak juz tyle go trzyma to ja bym poczekal jeszcze kilka dni i wzial tuz przed planowanym rozcieciem zeby uniknac inwazji maluchow w terrarium .

Tomek_Nie - papier napewno nie byl moczony ,ale przy tej wilgoci ktora panuje w tym "pseudoinkubatorze" to normalne ze zrobi sie wilgotny (ale nie moze byc mokry),tak jak i kokon . A co do kokonu murinusa to ja bym go inkubowal w podobnych warunkach ,ale nigdy nie nalezy przesadzac z wilgocią , ale jak przy obracaniu kokonu poczujesz ze ma wysuszone ścianki to znaczy ze jest za sucho ,kokonik ma byc mieciutki

klosu
    Guest

Re: kokon foty:)

i jeszcze jedna

Uprawnienia umieszczania postów