Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Dogrzewanie

i`am
    Guest

Re: Dogrzewanie

mam oddzielne oswietlenie do tego wlaczam kiedy chce, a nie kiedy termostat akurat stwierdzi ze najwyzsza pora sie wlaczyc:P zarowki sa uciazliwe do oswietlenia wiekszej ilosci terrariow, szczegolnie w nocy, no i kabel jest oszczedniejszy Ano spoko, wcale mi to nie przeszkadza ze ogrzewasz sobie zarowkami Ale ja zdecydowanie wole miec te kable niz 10 mrygajacych zarowek:P

garo
    Guest

ja mam u siebie normalne zarowki 25 watowe ale sluza mi one tylko od tego aby popatrzec na pajaki, a w pomieszczeniu w ktorym sa pajaki mam dosc cieplo bo jest kolo 25-27 stopni bez nocnych spadkow.

Moge ci powiedziec ze moj kumpel urzywa mat grzewczych i zdaja egzamin.
    Sa super na praewde ma tez dobra i dosc wysoka temperature, wilgotnosc bo jak jes podgrzewane terrarium od spodu to cal para idzie w gore i sie skrapla na sciankach, i nie swieci i nie bedze cie denerwowac.

garo

rastafaq
    Guest

Ja tak nie zwracam uwagi na spadki temperatury, nie mozna znowu tak chuchać i dmuchac :P Zapalam żarówy, popatrze sobie i jak chce to gasze, ale jak posiweca tak ze 2 h, a terra stoi naregale jedno kolo drugiego to temp jest kolo 30 st, to i tak za duzo.
    Jeden i drugi sposób dobry :P

Maniak
    Guest

Re: Dogrzewanie - INNY SPOSÓB

Ja na statywie dałem lampke na żabkę i wkręciłem ceramiczny promiennik podczerwieni. Nie daje światła, ale ciepło mi trzyma dobrze (z termostatem oczywiście).

Krycha.k15
    Guest

jezlei chodzi o kebel grzewczy u ptasznikow to musi byc jakos zabezpieczony czyli jak ktos am pisal ze za korkiem przy sciance
    Nie powinno a nawet pozwole sobie napisac nie wolno
    dawac kabla rzew. na spod terrarium pod włukno kokosowy czy torf(mówimy o ptasznikach) dla tego ze one lubia kopac w ziemi i moga sie popazyc
    bo i takie przypadki były
    Ja osobiscie wole mate
    najbezpieczniejsza. bo jest po za terrarium(w moim przypadku)
    (terrarium lezy na macie)

Pozdrawiam
    Krystian

majes
    Guest

a dlatego ze jak pajakawi jest za goraco to kopie i wchodzi do norki.a jak mu bedzie od dolu za goraco to w suficie Ci norke wykopie?Zreszta ogrzewanie od dolu nie wystepuje w naturze a chcemu chyba zapewnic najlepsze warunki.
    Jesli by tak nie bylo to trzymajmy je w terra z gazeta i bez oswietlenia.

i`am
    Guest

ano kurde pewnie, i jeszcze mi powiesz moze ze pajak sie przegrzeje jak bedzie na dole przy kablu i sie nie skapnie ze mu jest za goraco i sie spali? jakos nie zauwazylem zeby ktorykolwiek kopal w torfie u mnie. to jest jakis durny mit ktory kiedys ktos wymyslil i wszyscy sie tego zawziecie trzymaja choc nikt tak naprawde tego nie sprawdzil. Emilia z tego co zauwazylem rozklada sie plasko na torfie jakby chciala zaczerpnac jak najwiecej ciepla. jezeli ktos bylby na tyle glupi i wsadzil kabel 35w do terra 15/15/20 to oczywiscie ze bedzie mu za cieplo, tak samo jakbys wsadzil zarowke 300w, to nawet jak sie zakopie w torfie to moze sie ugotowac. kwestia poprawnego wyboru mocy.

jw73
    Guest

Rzeczywiście z tym kopaniem gdy pająkowi jest za ciepło w kierunku dna na którym jest mata czy kabel to jakaś bujda. Jak pająkowi jest za gorąco to idzie w inne miejsce terra. Ponad to zaobserwowałem, że na kilka dni, tygodni przed wylinką pająki chcą być jak najbliżej ciepła i często przylegają do samej maty. Po pewnym czasie robią sobie przerwę i idą do kryjówki. Mają do wyboru ciepłe i chłodne miejsca w terra.

ToDo
    Guest

Dzięki z pomoc a moze wiecie gdzie takie bajery kupic jak kabel grzewczy+termostat lub mate grzewczą+termostat.

i`am
    Guest

w zologicznym napewno kupisz termostat. kabel pewnie tez, ale ja kupilem swoje na gieldzie zoologicznej.

Uprawnienia umieszczania postów