Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Olej na kokosa

Vagansmen
    Guest

Olej na kokosa

Pytam dla pewności: chcę nasmarować kokosa olejem, żeby nie pojawiła się już na nim pleśń. Na butelce pisze: olej uniwersalny, skład produktu: olej rzepakowy.
    Czy moge spokojnie nasmarować kokosa tym olejem i nie martwić się o zdrowie pająka?

Markoś
    Guest

Re: Olej na kokosa

a po co olejem nie wystarczy polakierowac ?? wtedy moze tez nie bedzie plesnial

ironkapela
    Guest

A moge sie zapytac gdzie wyczytales ze kokosa smaruje sie olejem?? Czy nie latwiej go wygotowac, wypiec, i wylakierowac?? To napewno uchorni go przed plesnia a zajmie 2 dni.

Vagansmen
    Guest

Problem w tym że aktualnie nie mam żadnego lakieru, a kiedyś na tym forum wyczytałemże można kokosa posmarować olejem roślinnym.....

Maniak
    Guest

hmm, jako że olej roślinny jest w 100% naturalny nie byłbym taki pewien czy nie spleśnieje. Bałbym się wręcz dostarczenia pożywki grzybkom.

Vagansmen
    Guest

właśnie dlatego się pytam i chyba zrezygnuje z tego.... poprostu będę utrzymywał dobrą wilgotność, i będę zostawiął torf raczej suchy, kokosa oczywiście też, ale miska z wodą obowiązkowa. Wygotowałem tego kokosa już we wrzątku z solą, teraz go tylko wysuszę i do terra

ironkapela
    Guest

Wygotuj kokosa i wysmaz w piekarniku. Ja mam tak w terrarium i mam bardzo duza wilogtnosc, i nic si enie dzieje. Polecam ten sposob. Pozdrawiam

Krycha.k15
    Guest

Ja osobiście nie słyszałem zeby smarowac kokosa olejem
    ale jak jush to raczej nie rzepakowy poniewz strasznie śmierdzi :/
    ale moje zdanie jest takie same jak wczesniejsze podpowiedzi

Vagansmen
    Guest

wyparzyłem i wypiekłem chwilę w mikrofalówce. Teraz kokos stoi na grzejniku i się suszy. I jeszcze jedno: zanim go wypiekłem, zobaczyłem takie białe kulki w środku, jakby taki osad. Zacząłem go zdrapywać, ale po wypieczeniu znowu się osadził. Niekiedy on się tak rozmazuje, jak go się próbuje zdrapać . Myślę że to kamień z wody. Czy ma on jakiś wpływ na pająka?

rastafaq
    Guest

A tak na zdrowy chlopski rozum, jak myslisz??
    Odpowiedz sobie i nie musisz tu pytać.
    Gdyby jednak Ci to sprawiło kłopot to podpowiem ci w tajemnicy, że NIE zaszkodzi.
    Czy kamień na szybkach terra szkodzi twoim pająkom ??

Uprawnienia umieszczania postów