-
-
Re: uczulony czy nie ?
Bylo w archiwum, szukaj...
Nie jest to adekwatny sposob "badac sie" jadem pszczoly, poniewaz jad ptasznikow zawiera rozne toksyny...
Pozdrawiam!
-
Ja wiem ze nie jestem uczulony bo w lato użądliło mnie z 20 pszczół w nogi. Bolało jak cholera://
Mi też sie tak zdaje ze jest to porównywanie do ukaszenia a nie do jadu.
-
To, ze nie jestes uczulony na jad pszczoly, stawia Cie co najwyzej w "grupie zmniejszonego ryzyka". Nie jest wcale powiedziane, ze nie okazesz sie alergikiem.
Ba! Moze byc i tak, ze po ukaszeniu Brachypelmy nic Ci nie bedzie, a po Chromatopelmy tak
-
Porownanie ptasznika do pszczoly jest na poziomie ugryzienia (obrzeku,bolu) zdreowgo czlowieka (znczy nie uczulonego). Ja jestem uczulony na jad owadow, po ugryzieniu pszczoly w okolice twarzy musialem dostac zastrzyk przeciw tezcowy i cos tam jeszcze, nie pamietam kajtek bylem wtedy ... Mimo to hoduje ptaszorki i na wiosne powiekszam hodowle. Osobiscie nie ukasil mnie jeszcze zaden ptaszor. Watpie zeby bylo mozna u nas zrobic badania na jad ptasznikow ... Na terrarystyka.com.pl jest uzytkownik,ktory jest uczulony na jad owadow i po ukaszeniu przez samiece kedziora obylo sie bez szpitala itp. Odrazu wapno i bylo ok (tak pisal).
Nie zamierzam rozwscieczac ptaszora,zeby mnie uchlal ;]
-
Uprawnienia umieszczania postów