-
Re: Poecilotheria u początkującego.
Po pierwsze podam linka do ciekawego opisu ukaszenia
http://www.goldenphoenixexotica.com/bite.html
Co prawda nie mialem stycznosci z pocilotheria'mi ale mam od jakiegos czasu psalmopoeus irminia. Co prawda sa L4-L5. Ale doswiadczylem juz szybkosci nadrzewnych.
Jak to ma sie do poecilotheri? Ano tak ze nawet taka irminia jest zadziwiajaco szybka. Wczesniej mialem stycznosc z albopilosa i chromatopelna cyanopubescens i powiem szczerze ze nadrzewne sa bardzo szybkie i przy nawet niewielkim zaniepokojeniu sa w ruchu.
Otoz mialem przypadek bardzo niedawno, ze przy karmieniu (pajak w pudelku na mocz) przestraszyl sie wrzuconego wierzgajacego macznika. Wybiegl z gniazda, po pudeleczku, po wskazujacym palcu na prawa reke. Na rece zrobil kolko dookola nadgarstka i pobiegl w kierunku lokcia. Pozniej, bedac na lokciu zeskoczyl (okolo 25 cm) na noge w okolicy srodka uda i pobiegl w dol, zatrzymal sie dopiero przy koncu dzinsow.
Wszystko to przebiegl w jakies 1 SEKUNDE.
Irminia jest uwazana za wolniejsza i mniej agresywna niz poecilotherie, skoro irminia mogla doslownie sie teleportowac to co moze byc z szybszymi i bardziej jadowitymi ????
Pozostawiam to do przemysenia.
A i jeszcze jedna historia.
Przy kupnie rzeczonych irmini tez mialem niespodzianke z doslownie teleportujacym sie pajaczkiem lecz juz z ukaszeniem.
Pajaczki przyszly do mnie listem polosonym w pudelkach po filmach fot.
Chcialem sobaczyc czy wszystko wporzadku z nimi i przelozyc je do pudelka na mocz. Gdy delikatnie otworzylem pudelko wymaszerowala siebie spokojnie irminia L2. Nagle dostala przyspieszenia i przebiebla na lewa reke po kciuku. Przebiegla wzdluz kciuka wewnetrzna strona dloni na nadgarstek i dalej juz sie zbytnio nie spieszac szla sobie. Zlapalem ja w polowie drogi do lokcia.
Po 20 minutach zobaczylem przy podstawie kciuka po wewnetrznej stronie dwa czerwone punkty. UZARLA MNIE IRMINIA. Co ciekawe lekko bolalo a najbardziej swedzialo. Nie mocno ale jednak odczywalnie. Po nastepnych 35 minutach objawy ustaly.
Daje to wam pod rozwage. Glownie tym co chca sobie kupic ladne pajaczki poecilotherie. Moze irminia nie jest tak szybka i jadowita ale tez potrafi niezle dac w kosc. Zastanowcie sie czy jest warto ???? Poczytajcie jeszcze skutki ukaszenia przez mala poecilotherie w linku zamieszczonym na poczatku postu.
Uprawnienia umieszczania postów