Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: pamięc ptaszników

PrzemekB
    Guest

Re: pamięc ptaszników

FaUnA_BoX ... chyba mnie zle zrozumiałeś , nie napisałem ze sie pomyliłeś i naprawdę chcialem sie dowiedziec skad masz takie info, bo ja pierwszy raz o tym slysze i chcialem sie cos dowiedziec ... to wszystko
    P.S no i nigdy nie powiedziałem ze jestem doswiadczonym hodowca

FaUnA_BoX
    Guest

Aha to chciałbyć Cie przeprosić jednak źle Cie zrozumiałem bo zrozumiałem twój wpis jakbys sie ze mnie zabijał przepraszam jeszcze raz, nie gniewaj sie ... a o tym słyszałem na jakimś programie i pokazywali nawet chyba jak to wygląda. tak więc jeszcze raz przepraszam.

cochin
    Guest

przeciez samce ptasznikow wyruszaja na dlugie wedrowki w poszukiwaniu samicy, podobno moge przejsc pare km zeby fajna laske sobie znalezc. Sek w tym ze to chyba jest wycieczka w jedna strona, tzn pajak nie zapamieta drogi z powrotem na taka odleglosc.

A co do wygrzewania sie na oswietlonej sciance terrarium to zrobilem kiedy taki eksperyment:
    Swiecilem zarowka od prawej strony terra- pajak codziennie wlazil na szybe z prawej strony i sie na niej wygrzewal.
    Po jakims czasie przelozylem lampke tak ze swiecila od lewej strony terra. Pajak dalej "wygrzewal" sie na prawej stronie. Dopiero po paru dniach skumal ze cos nie tak i zaczal wlazic na szybe z lewej, gdzie swiecila lampka.
    Wychodzi na to ze pajak potrafi jednak cos zapamietac...

PrzemekB
    Guest

nie ma sprawy , nie myslalem ze ktos moze mnie tak zrozumiec ale jest wszystko wporzadku do uslyszenia !

Mazzi
    Guest

Kiedys na Animal Planet ogladalem jak w jwkims labolatorium prowadza badania na zdolnosci pajakow do uczenia sie. Hodowali po kilka pajaczkow i kazdwemu pajaczkowi wrzucali codziennie muszke w jedno i to samo miejsce. Po kliku dniach pajaczki tak przebudowaly swoje sieci, ze w miejscu gdzie naukowcy wkladali muche tam znajdowal sie srodek sieci. To doswieadczenie udowodnilo ze pajaczki sa zdolne do "myslenia" jednak jest ono kierowane instynktem.

CRIMSON
    Guest

Skakuny potrafią "zaplanować"atak na ofiarę.

chrzanu
    Guest

wątpie że coś pamiętają, szczególnie napewno nie pamiętają że jadły przez rok świerszcze. wkoncu ich mózg jest wielkości ziarenka soli. niemają zaplanowanych ataków, dlatego atakują to co się rusza, co czujaz otoczenia, np jak zabierzesz samicy kokon to się zbytnio nie przejmie bo jakimś czasie nie będzie nawet wiedziała że miała kiedykolwiek taki kokon, conajwyzej moze być zdezorientowana przez jakis czas.

bachus
    Guest

Z tym kokonem to bym się zastanowił, pająki też mają regulację hormonalną, która w znacznym stopniu wpływa na ich poczynania (np. zwiększone stężenie określonych hormonów rozpoczyna procesy przygotowania do wylinki oraz sam proces linienie). Podobnie samica z kokonem może być naładowana hormonami zwiększającymi jej prymitywny instynkt macierzyński (w sensie np. obrony kokonu bądź gniazda zamiast ucieczki).

tomi666
    Guest

o tym lanowaniu ataku to byl chyba ten sam program gdzie wrzucano muche w to samo miejsce sieci

chrzanu
    Guest

no tak, w momencie odbierania kokonu, samica moze atakawaći przez jakiśczas moze przejawiać agrsje jakieś bieganie po terra czy zucanie sie na wszystko w środku, ale np po 5 godzinach, będzie spokojna bo nie będzie juz pamiętał co się stało, i nie bedzie wiedziec że miała kokon a juz go niema.

Uprawnienia umieszczania postów