Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Skorpiony - pomoc w wyborze...

smogg
    Guest

Skorpiony - pomoc w wyborze...

Witam,
    mozecie mi pomóc jakiego skorpiona wybrac z tych trzech:

Liocheles australasiae
    Lychas mucronatus
    Babycurus Jacksoni

pytam sie bo jestem poczatkujacy w skorpionach i który z nich by sie nadał najlepiej..?

dzieki za pomoc

morda
    Guest

Re: Skorpiony - pomoc w wyborze...

Pandinus imperator.
    Wymienione skorpiony dysponują dość silnym jadem i nie są za spokojne.

smogg
    Guest

wiem, ze imperator najlepiej by bylo... ale mam do wyboru tanio te 3... wiec raczej odradzasz?

morda
    Guest

A kup sobie, tylko uważaj na nie. Z drugiej strony czemu miałbyś zaczynać od wielkiego czarnego cesarza? Ja sam bym kupił Lychasa - najbardziej mi się podoba. Ale to kwestia gustu.

RAMMSTEIN1
    Guest

Ja sugerowałbym Lychas - ale wybierz tego który bardziej Ci się podoba.

SPeCTeR
    Guest

Ja bym wzial Lychasa

garo
    Guest

Ja polecam Imperatorka!!
    A jak nie to sie wstrzymac.

Sam chcialem kupic ktoregos z nich bo tylko one sa do sprzedania i bylem zdecydopwany na B.Jacksoni bo bylo o nim najwiecej wiadomosci i mozna sie bylo najwiecej dowiedziec tez na jego temat od hodowcy.

Znalazlem jednego hodowce co sie oglosil ze je sprzedaje i rozmnaza, ale on mi odradzil i polecial pandinusa imperatora, lecz nikt nie mial na sprzedaz i on tez nie chcial sprzedac mimo to ze mial kilka sztuk mlodych i parke dorosla.

Ale po wielkich bolach i prosbach udalo mi sie go namowic i sprzedal mi jednego mlodego kolo 6cm wielkosci ciala imperatorka.

I tez polecam tak szukac i prosic o sprzedaz badz poczekac jak sie jakies takie ogloszenie ukaze.

pozdrawiam garo

Mysza1983
    Guest

Liocheles australasiae: słaby jad (porównywalny do Hadogenes sp. czyli LD50 koło 1800mg/kg , do początkującego w sam raz)
    Lychas mucronatus: mocny jad (o ile nie jest pomylony z Isometrus maculatus)
    Babycurus Jacksoni: najmocniejszy jad choć może nawet porównywalny z lychasem

nie zapominajmy że jadowitość skorpów jest rzeczą dość mocno dyskusyjną, np od jadu Heterometrusa sp. padło w indiach łacznie 14 osób, a przecierz to małojadowity skorp.

smogg
    Guest

dzieki za odpowiedzi... jak narazie nie biore zadnego z tych trzech... poczekam az bedzie moze cos innego..

garo
    Guest

Nie ma za co i ciesze sie ze postapiles jak ci radzilem rezygnujac z tych skorpow.

Moj kumpel ma male imperatorki dzis mi o tym powiedzial i jak troche podrosna to bedzie je sprzedawal wiec sie oglosi, albo ja to zrobie w jego imieniu bo on tu nie jest zalogowany i nie siedzi tu ani na necie bo nie ma do niego dostepu.

garo

Uprawnienia umieszczania postów