-
Kabel grzewczy! Pomocy
Kupilem ostatnio kabel grzewczy jakis tam aqua szut i to "bydle" ma 4 metry dlugosci!!! W instrukcji pisza ze ten kabel nie moze sie ze soba stykac a terra do ktorego to chcialem wlozyc to 30x30x30 i to "bydle" nie zmiesci sie tam rozlozone tak zeby sie nie dotykalo. Czy ktos ma jakis pomysl co zrobic!!!
-
Re: Kabel grzewczy! Pomocy
Nie taki djabeł straszny jak go malują, możesz dopuścić do tego żeby kabel sie stykał, ale muszę cie ostrzec ten kabel nie nadaje sie do tak małego terrarium , pomyśl gdy już rozłożysz kabel w zbiorniku i włączysz go to po chwili zrobisz w terrarium tak zawną "kotke na rozgrzanym blaszanym dachu".
Zwierzakowi jeżeli go wpuscisz to tego terra możesz nieumyślnie spowodowac zgon przez nadmiar ciepła. Polecam ci raczej żebys położył w rogu terra małą grzałkę 5-10 watową i zasyp ja podłożem albo zrub z grzałki tak zwany kamień grzejący to powinno dać wystarczajaca ilość ciepła do takiego małego terrarium.
A kabel grzejny zazwyczaj stosuje sie do duzych terrarji o dużej powierzchni dna , układa sie go w rogu a to poto żeby zwierze przebywajace w tym zbiorniku mogło sobie znaleźć optymalne miejsce o odpowiedniej temperatuże dla siebie.
Cześć
-
Wsadź 5-10W grzałkę do małej butelki po napoju, do której nalej wody. Wkop ją pionowo gdzieś w rogu lub z tyłu terrarium, obłuz kamieniami, aby się nie przewróciła. Butelke możesz zamaskować np. mchem. Aby uzyskać większą wilgotność w terrarium, możesz ściąć czubek butelki - większa powierzchnia parowania.
-
a ja mam taki kabel rozłożony na tylnej ściance terra(30/25cm)
z b. vagans przewody stykają się i nic złego z tego nie wynika, po prostu szybciej się nagrzewa, a pająk wybiera, gdzie chce siedzieć.
-
Re: Kabel grzewczy! Pomocy { i przestroga do foxtrott-a}
Foxtrott > Dobrze że chcesz stwożyć jak najleprze warunki dla swojego pająka, ale muszę cię ostrzec , Pająk jak wiesz nie jest stałocieplny i ogrzewajac mu terrarium możesz odnieść odwrotny skutek od zamieżanego , a mianowicie ogrzewając go powodujesz u niego między innymi szybszy metabolizm, a co najważniejsze powodujesz także że pająk, jak by to okreslić?, szybciej żyje a to skraca jego żywot o połowe.
I tak załużmy że pajączek dożywa 15 -u lat, a ty ogrzewajac go skrucasz mu zycie do około 7lat. Pająk szybko rosnie i szybciej sie stażeje, a jak myśle chyba chcesz miec swego pupila jak najdłużej co?
-
Re: Kabel grzewczy! Pomocy { i przestroga do foxtrott-a}
ja terra z pająkami ogrzewam i mam temp. mniej więcej taką, jaka panuje w naturalnym środowisku.
co do metabolizmu to oriętuję się w tych zależnościach...
ten pająk o którym pisałem to był kaleki samiec i był u kresu swego życia.
pająki hoduję ponad rok, a ponadto od kilku miechów z nimi pracuję, więc wiem ja się z nimi obchodzić, ale jestem szczerze wdzięczny za Twojego posta
co hodujesz?????????
-
ja ma ten sm problem z terrarouim dla ekon akabel bedzie zaduzy ale narazie ogrzewam zarowk, czy mozna poprostu wsadzic najmniejsza rzalke pod podloze?
-
Jeśli jest ci zbędny ten kabel to go odkupię.
-
a czy moze byc taki sam kabel do terra o powierzchni dna 60x30
bo nie wiem czy kupic a mialem taki zamiar
i czy nie mozna go rozlozyc calego tylko zalozyc termoregulator
odpisujcie na maila krigorix@o2.pl
konradstepien@poczta.onet.pl
-
moge ci go sprzedac. skad jestes?
Uprawnienia umieszczania postów