Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: do osób które śmieszył pomysł sexowania od L1 :]

Baku
    Guest

do osób które śmieszył pomysł sexowania od L1 :]

http://www.arachnoboards.com/ab/showthread.php?t=39930

hehe nie ma to jak mieć racje :] .. coprawda post sie dopiero rozwija ale juz jest jedna fotka która udowadnia moją teze więc zapraszam :]:]

PaCZeK_1988
    Guest

Re: do osób które śmieszył pomysł sexowania od L1 :]

hmm niejestem PRo ale to chyba jest conajmniej L4/L5

ketnip
    Guest

Baku masz racje, mieć odpowiedni sprzęt(mikroskopy, binokulary itd.) i można robić seksowanie nawet od pierwszej wylinki

PLU
    Guest

Dobry sprzęcik = drogi sprzęcik
    A mnie na bank nie będzie chciało ruszyć do zakupu wole poczekać i być w niepewności :P:P:P:P

Dark Raptor
    Guest

Próbowałem sexować pod binokularem pająki (głównie kędziory) już od l3, ale nie zawsze jest to tak ładnie widoczne jak na tych zdjęciach.
    Pomijam już kwestię uszkodzenia wylinki. Czasem ta bruzdka jest zupełnie niewidoczna nawet u l6, a u np. już u l7 pojawiała się bardzo wyraźnie (miałem też przypadki, że była wyraźna u l5).
    Nie wiem czy moment uwidaczniania się cech dymorfizmu płciowego, nie jest kwestią indywidualną osobnika.

ironkapela
    Guest

Przeciez ten pajak napewno nie jest po pierwszej wylince, a o tym ze za pomoca odpowiedniego sprzetu mozna rozpoznac plec L1 to chyba kazdy wiedzial )

robert.p.
    Guest

nigdy nie twierdziłem ze seksowanie od L1 nie jest mozliwe.Jest oczywiscie.Tyle ze problemy praktyczne uniemozliwiają je prawie całkowicie w warunkach typowego polskiego terrarysty.Kwestia sprzętu,rozłozenia wylinki i duzej mozliwosci pomyłek daje mi podstawe do stwierdzenia ze tego typu metody to tylko "ciekawostka"
    I tak warto zaczekac do co najmniej 5 wylinki zeby sie upewnic.Jesli ktos po 1 wyl wyseksował by mojego pająka jako samca to mysle ze wiekszosc i tak zaczekałaby ze sprzedażą czy wymianą do chwili gdy samemu by tego nie stwierdziła.Tak ze niczego by to nie zmieniło.Po co sie tak spieszyc?Za pare miesiecy ma sie pewnosc na 100%.Dlatego podsumuje-seksowac od L1 mozna,tylko po co?
    Pozdrawiam Robert

Jimbo
    Guest

Baqu pierwsza wylinka to napewno nie jest, a 5-6 na tych zdjęciach. Przy pierwszej wylince nie rozłożysz jej tak żeby było widać to co trzeba, nie da rady. No chyba że akurat pająk tak wylinieje, że wylinka nie będzie pozwijana. Wtedy wystarczy aparat cyfrowy z dobrym zoomem optycznym.

SebastianE
    Guest

Aparat cyfrowy z zoomem optycznym nic tu nie pomoże, bo w chwili gdy korzystamy z zoom'u z bliskiej odległości musimy jednoczesnie oddalić trochę aparat. Ja jako "zwyczajny" aparat polecam SONY DSC-F88 - robi bardzo ostre foty już z odległości 1cm.

dee jay
    Guest

nie masz racji w minolcie dimage 7 i A1 zoom ma funkje makro i wtedy przyblizamy a nie oddalamy obiektyw. ale nadal mówimy tu o odległosciach ok 15-20cm zdjecie bedzie bardzo dobre ale watpie czy dało by sie wysexowac pająka musiał bym sprawdzic. mówimy tu o paparatach w cenie ok 2500zł jak znam zycie to jakies cyfrowe lusta uchwyciły by odpowiednio obraz ale koszta to ok 7000zł za sam aparat to chyba lepiej bedzie kupic mikroskop.

Uprawnienia umieszczania postów