-
Re: Odmiany barwne Grammostoli Rosei
tu jest kawałek ze strony(przetłumaczony)
UBARWIENIE:
W większości przypadków “podrostki” obu płci są ubarwione bardzo podobnie.
Nie mają jakiś szczególnych czy wyróżniających się wzorków.
Gatunek ten jest troszkę niezwykły wśród ptaszników, w naturze przyjmuje trzy różne formy ubarwienia, jednak wszystkie z nich posiadają mniej lub bardziej jednakowe czarno-szare do czarnego ubarwienie spodniej części ciała. Jedna z tych form może być mniej lub bardziej jednolita – brązowawa, ciemno-szara z przebłyskiem jaśniejszego beżu lub zaróżowieniem włosków.
Inne osobniki posiadają jednolite, gęste, piękne różowe “futerko”.
Ostatnia forma jest intensywnie miedziana. Wyjątkowo piękne są dorosłe samce o tej formie ubarwienia.
Niektórzy sądzili, że są to różne gatunki, np. nazywając osobniki o “miedzianej” formie ubarwienia jako G cala lub Chilijski ptasznik świetlisty.
Jednakże w ciągu ostatnich kilku lat donoszono o pojawianiu się różnych form ubarwienia u osobników w tym samym kokonie dowodząc tego, że to tylko różne formy ubarwienia tego samego gatunku.
-
Ja widzialem Grammostole Calle zolta a nie czerwona i pierwsze slysze o takiej.
Wiec sa juz 2 cale zolta i czerwona, nie wiem jak ta czerwona wyglada ale zolta jest bardzo ladna i sam kiedys chcialem taka kupic ale nie moglem nigdzie dostac.
U kumpla zobaczylem i sie napalilem na nia jest na prawde bardzo fajna i ladna.
garo
-
Morda jeżeli dma przykład b.vegan, b.Apobliusm czy uwarzasz że to jest odmiana barwna ja osobiście miałem w jednym czasie i są rużnice zachowania, ubarwienia charakteru itp. A i jeszcze wielkością
Uprawnienia umieszczania postów