Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Rożniace w ubarwieniu

BOOBO
    Guest

Rożniace w ubarwieniu

Witam
    Jakie sa roznice w ubarwieniu miedzy P. Irminia a P. Cambridgei? Chodzi mi o male osobniki od L1 do L4. Pytam poniewaz moj cambri ma swiecace nozki(koncowki nog). Nogi swieca mu na kolor zielony lub niebieski(nie potrafie go opisac). Kiedys przeczytalem ze te 2 gatunki sa bardzo podobne wiec chcialbym wiedziec ktorego mam chociaz dostalem go jako P. Cambridgei.
    Z góry dziękuje za odp

chrzanu
    Guest

Re: Rożniace w ubarwieniu

ten kolor zielono niebieski maja od spodu jak kazdy prawie ptasznik.
    no własnie w tym problem ze jes trudno rozpoznać za młodu, po której masz wylince?

BOOBO
    Guest

Jest po 3 wylince

chrzanu
    Guest

no to po nastepnej wylince powinieneś juz wiedzieć czy to cambridgei czy irminia, moja irminia L5 juz jest w pełni ubariowna, a kumpla L4 lekko ciemna ale widać że to irminia, poczekaj do nastepnej wylinki.
    cambridgei będzie taki bardziej bezowy, a irminia taka ciemna powinna byc, nawet juz chyba czarna.

BOOBO
    Guest

Dzieki za odp. NIedlugo i tak kupie sobie P.Irminie wiec porownam sobie. Troche bede musial czekac bo ostatnio mial wylinke (dzien przed przyjsciem do mnie) wiec tak szybko nie wylinieje.

bachus
    Guest

Tak jak chrzanu pisze niebieski metaliczny połysk na spodniej przedniej części odnórzy ma każdy ptaszor. A co do wybarwienia u mojej irmini już L4 miała lekko zaznaczony ornament na odwłoku, no i jest wyraźniej ciemniejsza od cambridgei.

Archie
    Guest

moj cambridgei L4 i irminia L4 sa zupelnie inne. ale roznie bywa. cambridgei wpada w zielen/braz a irminia czarny/braz/bez

Uprawnienia umieszczania postów