-
Re: z czego zrobić terarium dla ptasznika?
jeżeli wywietrzysz i dobrze wyschnie i będzie to lakier ekologiczny, to pajaczkowi powinno nie zaszkodzić, ale najlespze są zdecydowanie szklane terra, ładniej wygladaja, wygodniejsze i w ogóle, a z drewna są ch.. znaczy lipne bardzo :P
-
Ktos ostatnio pisal ze zrobil terra ze styropianu, ale to tylko dla malego ptasznika(L4-7).
-
A pozatym to za 30 zl to bedziesz mial 1 terra z osb i na dodatek jeszcze wystroj jego. Na tym forum sa bardzo dobre oferty w dziale sprzedam.
-
Po co kombinowac z desek czy płyt wiórowych skoro szklo wyglada najlepiej i za gotowe terra zaplacisz 30 zl.
-
Za plyty przyciete na jedno terra 24/24/24 z OSB 10 mm zaplacilem 6 zeta w castoramie, jak ktos potrzebuje wieksza ilosc to nie jest to takie zle rozwiazanie.
-
Ale kolega widzę, chciałby żeby terra by było jak najtańsze. To może weś zrób sobie z masy papierowej, wyjdzie ci tanio, bo widzę, że tylko cena się liczy.
-
kurcze jak OSB jest drogie to ja jestem świetym mikołajem (tym prawdziwym), ja za materiał na trzy terraria o wymiarach mniej wiecej 20x25x25 zapłaciłem w Nomi około 20 zł - czy to tak drogo?, dodatkowo takie terra mozna wykleić jakimś klejem typu atlas,ceresit + pigment jakiś kolorwy i mamy terra miodzio....czego chciec wiecej?
-
Hmm, nie rozumiem ludzi, ktorzy kupuja sobie zwiezre, a potem albo jęcza, ze nie maja go z czego utrzymac (to po co kupowali), albo marudza, ze nie spodziewali sie, ze tyle kasy pochłoną... Jak nie masz kasy albo warunkow, nie kupuj zwierzaka, proste, jak sznurek w kieszeni.
Bez przesady, pajaki to jedne z najtanszych w utrzymaniu zwierzat.... Terarium zamowione u szklarza (razem z siatką, ktora jednakze trzeba samemu kupic), kosztuje okolo 20 zl. Swoja droga to moglbys sie wysilic - teraz wiele ludzi wymienia okna i zuzyte stoja pod blokami - material jest. Skombinuj silikon i sobie sam sklej...
-
Ja ze swojej strony chcalbym dodac,ze niektorzy to lubia sobie utrudniac zycie :] Przeciez w terrarium dla ptasznika musi byc wilgoc :] Nie wydaje mi sie ,zeby lakier wytrzymywal to na dluzsza mete.Jesli gdzies zostanie niedokladnie polakierowane plyta bedzie nasiakac i rozwarstwiac sie :] Przeciez gotowe terra 20x20x20 to koszt 20 - 25 zl :].Jesli komus malo to slyszalem ze w Castoramie metr szyby kosztuje 50 - 60 zl w tym pociecie na odpowiednie kawalki jest gratis.
-
Tansza szyba jest bezposrednio u szklarza, a ciecie zalezy od wielkosci kawalkow.
Uprawnienia umieszczania postów