-
Poecilotherie
Chcialbym się zabezpieczyć na ewentualne ukąszenie poecilotheri... Co powinienem nabyć (lekarsta itp.) aby jak najlepiej obronic się przed jadem... . I jeżeli ktoś wie jakie ceny i gdzie nabyć to prosze podać. THNX
-
Re: Poecilotherie
temat już był odnośnie jadu.....
miej pod ręką lód, dużo wapna do picia(lepsze dożylne, np boroglukonian wapnia, ale mało kto zrobi sobie sam zastrzyk...), nie zaszkodzą też jakieś doustne sterydy-np. encorton.
-
z wapnem do picia jest taka kicha , ze po ukąszeniu czesto wystepują wymioty i wtedy wszystko co wypiszesz wraca spowrotem, wtedy bardzo pomocne jest wapno dożylnie podać
-
W czopkach również jest
Naprawde nie żartuje
-
Ja stosował wapna w czopkach nie bede Z wapnem to wiem bo to standard ale chodzi mi właśnie o różnego rodzaju sterydy itp. i czy one są potrzebne.....
-
byl jzu wczensiej temat na podobny temat...ale na sterydy potrzebne sa recepty!
badz opoprostu ostrozny...
-
ostrożność to podstawa, ale zawsze jest ten mały %... recepty idzie załatwić......
-
ja mam hydrocortison co mi brat ze szpitala zalatwil w ktorym pracuje niby jakies zabezpieczenie to jest ale mam nadzieje ze nigdy nie bede musial go uzyc
-
Coz, ja nie mam nic... Hoduje Poecilotherie od samego poczatku, rozmnazam je sporadycznie i nigdy zadnen osobnik nie byl agresywny. Nie ukasil mnie zaden pajak. Sa ludzie, ktorzy zajmuja sie pajakami od 30 lat i tez nigdy nie zostali ukaszeni. Poza tym nie jestem lekarzem i nie bede sie sama leczyc, nawet jak mnie cos ukasi. Skad mam wiedziec, czy sobie bardziej nie zaszkodze, podajac za duza dawke? I czy bedzie to odpowiednie dla mojego organizmu? A jak mam uczulenie na jakis skladnik leku, to co zrobie?
Jak mnie cos ukasi, to pojde na pogotowie - jak zaobserwuje u siebie niepokojace objawy. Ale nie mam zamiaru dac sie kiedykowliek udziabać...
-
Pisałem już kiedyś o tym, wapno może być dobre na włoski parzące, ale na jad poecilotherii to jak gasić pożar szklanką. Potrzebny jest dobry środek przeciwwstrząsowy, w zasadzie większość oferowanych zawiera hydrokortyzon, są to leki bardzo silne i może je podać tylko wykwalifikowana osoba, niestety nawet kupić się tego nie da, dostępny jest jedynie dla lekarzy. Ja mam akurat to szczęście, że mam lekarza w rodzinie, mam w domu FENICORT w zastrzykach. Bez znajomości niestety trzeba się zgłosić do lekarza w razie ukąszenia.
Uprawnienia umieszczania postów