-
Re: Niejadowity temat o Jadowitej Stromatopelmie calceateum :-)
Ja takowej raz zdjęcia robiłem i jak mi wyskoczyła to nie zdążyłem jej złapać do pudełka. Szukałem jej kilka minut ale na szczęście znalazłem na dywanie. Była to taka "mrówka" po 3 wylince. Zdechłą by po kilku dniach - szkoda by jej było. Teraz mam sporego "juvenile male" - samczyk.
-
a z ta martwica to nie jest tak ze to nie od jadu pajaka tylko od jakis tam bakteri ktore moga znajdowac sie na klach pajaka??? Woda utleniona na taka ranke nie pomoze??:P
-
-
jasne ze uwazam , ona sie czuje bezpiecznie na moim reku hihi :P
-
Korekta - zasięgnąłem źródła, zakażenie jest mało prawdopodobne, po 1 pająki to czyściochy - szczękoczółki są raczej czyste, po 2 podłoże kupowane jest najczęściej sterylne, po 3 karmówka typu świerszcze czy mączniaki nie są znane z roznoszenia bakterii. Ale przy dużym zbiegu okoliczności na szczękoczółkach mogą pojawić się jakieś bakterie, wirusy albo grzyby, z wyjątkiem bakterii beztlenowych, ale to jak mówiłem mało prawdopodobne. Już prędzej martwica może być objawem alergicznym na jeden konkretny składnik jadu, ale tego nie jest się w stanie sprawdzić.
-
http://pages.infinit.net/waldemar/sc1.doc - stare coś ale warto sobie przeczytać. Tak dla przypomnienia.
-
No a co myślicie o kroplówce tak sie zastanawialem czy cos da wypicie jej , kroplówka jest dożylnie dawana żeby szbciej działała , a jesli ją wypije ? bo posiadam kilka butelek i pilem nie raz , bo tak tez sie robi , poprostu pije ale wolniej dochodzi do organizmu.
Uprawnienia umieszczania postów