Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Tajemniczy skorpion

Perlowy
    Guest

Tajemniczy skorpion

Ostatnio kupiłem skoriona-wygląda jak babycurus jacksoni rudy,czarne szczypce dwa kolce jakowe(drugi taki malutki)sprzedawca jednak w zaparte szedł że to lychas burgeoni(co do drugiego wyrazu nie jestem pewien-nie wiem jak się pisze)
    Czy może ktoś z was wie w jakich dokładnie warunkach żyje taki skorpion?
    od sprzedawcy otrzymałem mało informacji a nie chce by zwierze się męczyło.chce mojemu skorpionkowi stworzyć możliwie jak najlepsze warunki.pomocy!!!

morda
    Guest

Re: Tajemniczy skorpion

A gdzie go kupiłes?

I czy ja dobrze widzę - dwa kolce jadowe?

Lychas sp. to w Polsce raczej rzadki skorpion.... ale ja tam ekspertem nie jestem.

Perlowy
    Guest

kupilem go od voraxa.a co do drugiego kolca...to bez jaj , jest taki malutki że trzeba się dobrze przyjrzeć by go zobaczyć

Foxtrott
    Guest

daj fotke jeśli możesz

Mysza1983
    Guest

jest to odlów z Tanzanii i własciwie nikt nie wie co to jest, Lychasy to nie są napewno ponieważ mają inne ubarwienie, a te "dwa kolce jadowe" występują bardzo czesto u rodziny Buthidae

PS. mysle że z tym Lychasem było tak że koleś ktory sprowadził to do europy zastosował tą nazw w celach marketingowych a reszta po nim uparcie powtarza

garo
    Guest

I tutaj zgodze sie z Mysza !!!

Ma racje skorpiony sa importowane a nazwa mogla byc jako chwyt marketingowy.

Ale skoro ci przypomina on skorpiona B. Jacksoni to jego opis masz na portalu terrarium bez zadnego ale.

pozdrawiam garo

Mysza1983
    Guest

A własnie, nawet jakby to nie był jackson to pochodzi z tanzanii czyli warunki takie same jak u jaksoniego, jedynie jatowitość może byc innna, dlatego (zresztą jak przy wszystkich skorpach) należało by zachować szczególną ostrożnosć.

Uprawnienia umieszczania postów