-
Tajemniczy skorpion
Ostatnio kupiłem skoriona-wygląda jak babycurus jacksoni rudy,czarne szczypce dwa kolce jakowe(drugi taki malutki)sprzedawca jednak w zaparte szedł że to lychas burgeoni(co do drugiego wyrazu nie jestem pewien-nie wiem jak się pisze)
Czy może ktoś z was wie w jakich dokładnie warunkach żyje taki skorpion?
od sprzedawcy otrzymałem mało informacji a nie chce by zwierze się męczyło.chce mojemu skorpionkowi stworzyć możliwie jak najlepsze warunki.pomocy!!!
-
Re: Tajemniczy skorpion
A gdzie go kupiłes?
I czy ja dobrze widzę - dwa kolce jadowe?
Lychas sp. to w Polsce raczej rzadki skorpion.... ale ja tam ekspertem nie jestem.
-
kupilem go od voraxa.a co do drugiego kolca...to bez jaj , jest taki malutki że trzeba się dobrze przyjrzeć by go zobaczyć
-
-
jest to odlów z Tanzanii i własciwie nikt nie wie co to jest, Lychasy to nie są napewno ponieważ mają inne ubarwienie, a te "dwa kolce jadowe" występują bardzo czesto u rodziny Buthidae
PS. mysle że z tym Lychasem było tak że koleś ktory sprowadził to do europy zastosował tą nazw w celach marketingowych a reszta po nim uparcie powtarza
-
I tutaj zgodze sie z Mysza !!!
Ma racje skorpiony sa importowane a nazwa mogla byc jako chwyt marketingowy.
Ale skoro ci przypomina on skorpiona B. Jacksoni to jego opis masz na portalu terrarium bez zadnego ale.
pozdrawiam garo
-
A własnie, nawet jakby to nie był jackson to pochodzi z tanzanii czyli warunki takie same jak u jaksoniego, jedynie jatowitość może byc innna, dlatego (zresztą jak przy wszystkich skorpach) należało by zachować szczególną ostrożnosć.
Uprawnienia umieszczania postów