-
Re: Hybryda vagansa i albopilosum
Z genetycznego punktu widzenia każdy kundel jest lepszy od " gatunku czystej krwi "
-
Ale Augustum jest naturalną hybrydą która się stworzyła n lat temu. A : robert.p. dał zjęcie własię nie augustum, tylko hybrydy znów zrobionej z Vagansa + Albopilosum, a nie Augustum + Augustum.
-
Angustum czy naturalną czy też nie naturalną hybrądą jest , jeżeli jest płodna to jest to nowy gatunek i nie mowisz o niej jako hybrydzie , hybryda z definicji jest bezpłodna .
A ktoś próbował rozmnażać potomka albopilosum + vagans ??
-
mi moj albopilosum od poczatku nie pasowal za bardzo i tak podejrzewalem ze to hybryda z vagansem.. jak widac nie mylilem sie..
-
i nie augustum tylko angustum..
-
jesli by popatrzec tak ze wszystkie hybrydy są bezplodne ,a pająki wydające płodne potomstwo należa do tego samego gatunku to liczbe gatunkow ptasznikow nalezalo by drastycznie ograniczyc.Np z rodzaju brachypelma to zbyt wiele by nie zostalo.i u psalmopoeusow i avicularii tez.To nie jest u bezkregowcow tak proste jak u kregowcow
-
ale to nie jest problem bo podnośisz tazon to dury i z gatunku robisz rase :P
czyli z
species brachypelma albopilosum
robimy :
species brachypelma vulgaris
rasa : brachypelma albopilosum
juz wiele dyskusji było na ten temat wśrud naukowców i problem wygląda zaleznie od jakiej strony patrzysz
jest pokolenie naukowców starszej daty którzy są przewaznie przeciwni zmianie - mówiąc jak czerwone i czarne moze być w jednym worku
i ci drudzy którzy przewaznie mówią ze powinno sie je trzymać w jednym worku ...
to jest częsta sytuacja w systematyce a to dlatego ze systematyka jest pojęciem sztycznym nie naturalnym :]
-
to powiedzcie mi czy "albopilosum" po 7 wylince (linial ok tygodnia temu) ma czerwone wloski na odwloku? :| :| :| kupilem go pod koniec 2k4 jako kedziorka L6 i tent emat dal mi duzo do myslenia
-
Masz racje-tego typu poprzestawianie systematyki uprosciło by sprawe.Tak jest ten ciagly problem z hybrydami i czystoscia gatunkow.Smiem zreszta twierdzic ze spora czesc ptasznikow w hodowlach jest juz daleka od czystosci gatunkowej.Vagansy,sabulosum,angustum i albopilosum wydaja mi sie dosc wymieszane przez te pare pokolen w terrariach
-
to juz lepiej nie myslec co bedzie za 3-4 lata
Uprawnienia umieszczania postów