Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Taka mała zmiana kolorków...

Awikularia
    Guest

Taka mała zmiana kolorków...

Czasami zastanawiam sie, dlaczego pajaki sa inaczej ubarwione przed linieniem, a inaczej po linieniu. Kilkanascie do kilkudziesieciu dni pozostaja sliczne, z ostrymi barwami, a pozniej wracaja do poprzedniego koloru. Stad tez pewnie czasami trudnosci w zidentyfikowaniu pajaka... Zdaje sobie sprawe, ze to jest raczej pytanie retoryczne...

Na zdjeciu jest moj samiec Theraphosa blondi (7 wyl.). Od razu mowie, ze nie byl trzymany pod zrodlem swiatla - a raczej siedzial w polmroku.

Awikularia
    Guest

Re: Taka mała zmiana kolorków...

A tutaj jest juz po 8 linieniu. Kolorek mu sie zmienil, jak widac. Teraz jest na powrot rudy...

Awikularia
    Guest

Podobnie mam w przypadku samicy Vitalius platyomma. Przed linieniem jest brazowo-rudawa...

Awikularia
    Guest

.... A tutaj tuz po linieniu. Kolorki utrzymaly sie jej okolo miesiac - teraz jest znowu rudawa (i mam nadzieje, ze w ciazy).

_RoMaN_
    Guest

Bardzo fajne zdjecia tez nad tymi kolorami sie zastanawiałem

SHERON
    Guest

Już wam wszystko tlumacze drogie dzieci eheheheh. Pajączki zmieniaja kolor po wylince daltego bo gdy żyja na wolnośi po wylince sa miekie i słabe przez kilka pierwszych dni wiec kolory jak napewno wiecie odgrywają duża role w świecie zwierzat tak więc napewno to coś oznacza. A jeśli nie-to wy czasem tez se lubicie kupic nowego ciucha :]

chrzanu
    Guest

nic nie kapuje, napisałeś że zmieniają kolory po wylince bo są miekkie a kolory odgrywajadużą role, i co z tego ? i daltego ze są miekkie to zminiajakolory ? czy dlatego że kolor odgrywa dużą role w środowisku ?
    coś zamotałes chyba, przeczytaj swj post jeszcze raz i nam go wytłuamcz, przynajmniej mi

ironkapela
    Guest

Wiedzialem ze zmieniaja kolory po wylince, ale nie myslalem ze az tak mocno <szok>

morda
    Guest

Kolory matowieją po pewnym czasie...

garo
    Guest

Bardzo ladnie ubarwiony !!!
    Jeszcze nigdy nie widzialem tak ladnego Blondi z tak bialymi nuskami od karapaksu do stawu.
    Na serio wyglada super jak nie blondi tylko jakis inny.

Uprawnienia umieszczania postów