-
Taka mała zmiana kolorków...
Czasami zastanawiam sie, dlaczego pajaki sa inaczej ubarwione przed linieniem, a inaczej po linieniu. Kilkanascie do kilkudziesieciu dni pozostaja sliczne, z ostrymi barwami, a pozniej wracaja do poprzedniego koloru. Stad tez pewnie czasami trudnosci w zidentyfikowaniu pajaka... Zdaje sobie sprawe, ze to jest raczej pytanie retoryczne...
Na zdjeciu jest moj samiec Theraphosa blondi (7 wyl.). Od razu mowie, ze nie byl trzymany pod zrodlem swiatla - a raczej siedzial w polmroku.
-
Re: Taka mała zmiana kolorków...
A tutaj jest juz po 8 linieniu. Kolorek mu sie zmienil, jak widac. Teraz jest na powrot rudy...
-
Podobnie mam w przypadku samicy Vitalius platyomma. Przed linieniem jest brazowo-rudawa...
-
.... A tutaj tuz po linieniu. Kolorki utrzymaly sie jej okolo miesiac - teraz jest znowu rudawa (i mam nadzieje, ze w ciazy).
-
Bardzo fajne zdjecia tez nad tymi kolorami sie zastanawiałem
-
Już wam wszystko tlumacze drogie dzieci eheheheh. Pajączki zmieniaja kolor po wylince daltego bo gdy żyja na wolnośi po wylince sa miekie i słabe przez kilka pierwszych dni wiec kolory jak napewno wiecie odgrywają duża role w świecie zwierzat tak więc napewno to coś oznacza. A jeśli nie-to wy czasem tez se lubicie kupic nowego ciucha :]
-
nic nie kapuje, napisałeś że zmieniają kolory po wylince bo są miekkie a kolory odgrywajadużą role, i co z tego ? i daltego ze są miekkie to zminiajakolory ? czy dlatego że kolor odgrywa dużą role w środowisku ?
coś zamotałes chyba, przeczytaj swj post jeszcze raz i nam go wytłuamcz, przynajmniej mi
-
Wiedzialem ze zmieniaja kolory po wylince, ale nie myslalem ze az tak mocno <szok>
-
Kolory matowieją po pewnym czasie...
-
Bardzo ladnie ubarwiony !!!
Jeszcze nigdy nie widzialem tak ladnego Blondi z tak bialymi nuskami od karapaksu do stawu.
Na serio wyglada super jak nie blondi tylko jakis inny.
Uprawnienia umieszczania postów