Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Kokon B. albopilosum

Mieszany widok

morda
    Guest

Kokon B. albopilosum

Do tych co rozmnożyli kędziora:
    ile czekaliście na kokon i po jakim czasie pojawiły się pierwsze nimfy (jaja z nogami, jak kto woli).
    Ja czekałem 8 miesięcy na kokon, nimf nie ma już ponad 5 tygodni. Ciągle czekam.

robert.p.
    Guest

Re: Kokon B. albopilosum

Otwarłes juz kokon?Jak wyglądają jaja? Jaka jest temp.?Po 5 tyg.powinny byc juz nimfy.

morda
    Guest

Jajeczka są ładniukie, okrąłe, żółciutkie - prawidłowe.

Temperatura w nocy koło 19 w dzień około 27-28*C. Wiem, że duże wachania - to niestety jest niezależne ode mnie.

bolex
    Guest

Moja Samica zrobiła kokon po 10 tygodniach.W tej chwili trzyma go trzeci tydzień i nie wiem czy coś w nim jest. W sobotę go jej odbiorę do sztucznej inkubacji,choć już teraz przy obserwacji mam wrażenie,że coś tam sie porusza...Może się mylę....

robert.p.
    Guest

Wez 1 jajko i popatrz pod swiatło.Jest przezroczyste czy zarodek jest widoczny?Po 5 tyg przy tej temp.to juz powinny byc albo lada dzien.Ja alby otwieram po 4 tyg. i sa juz nimfy ale w nocy mam cieplej.Zarodki jednak powinny byc juz widoczne.

Awikularia
    Guest

Moja jedna samica zrobila pierwszy kokon po 9 miesiacach i po miesiacu byly w srodku larwy. Kokon byl trzymany w temp. w dzien 26-28 stopni, w nocy ponad 20 stopni. Drugi kokon byl po 5 miesiacach, ale niestety jajeczka uschly.

Hwarang
    Guest

Jak stara byla? 9 miesiecy bez wylinki to dosc dlugo. Ja czekam juz prawie dwa miechy, i zaczynam sie pooli niepokoic, bo ostatnia wylinke przeszla po 3-4 miesiacach... mam nadzieje, ze nie bedzie przykrej niespodzianki

morda
    Guest

Dorosłe kędziory to i ponad rok nie linieją....

Awikularia
    Guest

Dokladnie. Wszyscy sa przyzwyczajeni, ze ludzie maja pajaki po 2-3 lata i to dla nich dlugo jest :P. Nie przychodzi im do glowy, ze pajaki mozna miec dluzej, lub ze byly kupione jako dorosle. A dorosle, starsze samice linieja nierzadko raz na dwa lata...

Hwarang
    Guest

Ehh, przychodzi... Co nie zmienia faktu, ze 9 miesiecy czekania na kokon to dlugo nieco.
    Przy okazji mozna by zaczac dyskusje na temat zdolnosci rozrodczych w podeszlym wieku Czy samiec zaraz po wylince jest rownie skuteczny, jak roczny samiec? Czy samica po 13 wylince bedzie skaldac kokon po 2 msc, a samica 10 letnia po 9msc.
    Czy sa jakies powiazania?

Uprawnienia umieszczania postów