-
Rozne stadia w kokonie i poza nim
Zauwazylam, ze wiele osob nie bardzo wie, jak wygladaja i co to sa rozne stadia larwalne ptasznikow. Postaram sie to obrazowo wytlumaczyc na przykladzie kokonu Psalmopoeus cambridgei.
W pierwszym zalaczniku jest zdjecie rozcietego kokonu. Widac zoltawe jajeczka. To tak jakby pierwsze stadium ptasznika.
-
Re: Rozne stadia w kokonie i poza nim
Tutaj jest ten sam kokon, ale widac juz pierwsze larwy Psalmopoeus cambridgei. Larwy wygladaja tak, jak jajeczko z doczepionymi lapkami. Larwy bardzo slabo sie ruszaja i sa dosc niemrawe.
-
A to sa juz nimfy, czyli larwy po przejsciu linienia. Takie stadium pajaczka jest juz dosc ruchliwe, aczkolwiek daleko im do "speed, zawrotna szybkosc".
-
Te same nimfy, ale zaczynaja juz ciemniec - za 2-3 dni beda juz pajaczkami.
-
Terrarium mi przestalo dzialac, wiec jeszcze raz to samo, co wyzej: ciemne nimfy.
-
Hehe ładne zdjęcia, ten 2 pikczer to mi przypomina jakby się obcy wykluwał, tzn cała ich masa.
-
A tutaj juz w pelni uksztaltowany malutki Psalmopoeus cambridgei.
I tak wyglada rozwoj pajaczkow - od kokonu, do tzw. 1 wyl. (czy jak kto woli, do L1).
-
super fotki . Duzo tu wyjasnilas jakie sa stadia rozwoju ja np nie wiedzialem lecz od dzis bede wiedzial i napewno bardzo sie to przyda tym ktorzy nie wiedzieli i tym co dopiero zaczynaja bawic sie w hodowle ptasznikow
-
awi super tematy wkoncu cos ciekawego :-)
-
Brawo brawo brawo!!! naprwdę Avi gratulacje Również przydatne jak poprzednie tematy
Uprawnienia umieszczania postów