-
Para
No więc tak...
Po kupieniu nowego terra dałem do niego bardzo wilgotny torf kokosowy. Przełożyłem vaganskę z starego terra(w którym było suche podłoże) do tego nowego. Codziennie gdy terra było podgrzewne szyby były zaparowane a niekiedy pajawiały się wręcz krople wody. No i przedwczoraj zobaczyłem na torfie pleśń. Wczoraj wszystko zrobiłem (wyrzuciłem stary torf, terra wyczyściłem). Tym razem zanim dałem nowy torf to go przesuszyłem żeby był tylko troche wilgotny. Ale mimo to na szybach dzisiaj jak wróciłem znowu była woda. Więc jak to w końcu jest: mam dawać suchy torf czy co, no bo dam lekko wilgotny a tu znowu woda. Czy macie to samo u was? Doradźcie mi coś.
-
Re: Para
moze po prostu zrób lepszą wentylacje, i nie lej tak dużo wody. U mnie w terra też jest czasem para, ale przechodzi, jak otworze terra na pare sekund, i potem jak zamkne się pojawia, ale znika po chwili juz sama. jak pisałem zrób leszpą wentylke.
-
Czasem moze sie tez tak robic jesli dogrzewasz terra i jest duza roznica temperatury w srodku terrarium do temperatury otoczenia.
-
Tak mi tez sie czasami para skrapla ale nie ruszma tego. Nawet dobrze. To znaczy ze wilgotnosc wysoka i temperatura wysoka
-
a trzeba dogrzewac? ja mam 20*c. nie trzeba chyba nie?
-
jeżeli masz 20C a w opisie maszpodane że musi miec np 24, to chyba jasne że maszo 4 zamało, ale jak ma pare stopni mniej czy więcej to nic się nie stanie.
-
jak bedziesz miec zbyt zimno to pajak bedzie bardziej ospaly, bedzie mniej jadl no i wolniej rosl
-
-
Uprawnienia umieszczania postów