-
Re: pytanka - dwa
mnie wczoraj gonili po osiedlu , ale uciekłem ;]
-
Re: sila jadu
widze ze temat zmierza w strone psow....
a temat dosc ciekawy ja go troche przerobie i co bardziej zaawansowanych pajeczarzy:??
najmocniejszy jad z ptasznikow posiada??
no wlasnie wg. was kto?
stawiam oranta, calceata, crash
-
-
Re: pytanka - dwa
A ten tekst na dole jest o złapaniu skakuna z rodzaju Salticus, oczywiście
-
no jak niby w polsce sa skakuny? moze czegos nie czjae ,ale na discovery ogladalem ostatnio program o skakunach (m.in. o portii) i napewno zadnego z preznetowanych tam gatunkow nie widzialem na oczy w polsce. wszystkie skakuny , ktory byly w tamtym programie wystepowaly w jakis dzunglowo-tropikanlych sceneriach i byly swietnie ubarwione...a ten tygrzyk to raczej krzyzaka ,a nie tamte skakuny przypomina:P
-
Tygrzyk paskowany nie jest skakunem. Jesienia osobiscie lapalam po lozku malego skakuna - w Polsce jest kilka (-nascie?) gatunkow skakunow. To, ze na DISCOVERY byly inne gatunki nie oznacza, ze w Polsce nie ma innych....
-
dokładnie 53 gatunki, a co do tych chronionych to dark rozwiązał sprawe
-
Z tego co slyszalem w pewnym znanym miejscu, jedynym (udokumentowanym) przypadkiem jest smierc po ukaszeniu Citharischius crawshayi.
-
No tak, przypadek może był udokumentowany ale czy ukąszona osoba była zdrowa i nie uczulona?
-
Miałem gdzieś listę ok 70 gat. skakunów, które można u nas spotkać, nie wiem na ile rzetelną, ale jak znajdę to zapodam. Dla zainteresowanych tu jest lista wszystkich chronionych w Polsce gatunków zwierząt
A teraz o etyce terrarysty :P
Jakie jest wasze zdanie na temat trzymania w domu zwierząt chronionych? Powiedzmy, że na oknie siedzi Philaeus chrysops, mama jak go zobaczy to go papciem zdzieli bo nie wie co to za "paskudztwo" i już po pająku, a ja go łąpnę do słoiczka "ratując mu życie" i zapewniając spokojny żywot w terra. Co wy na to? Za czy przeciw ???
Uprawnienia umieszczania postów