-
sila jadu
witam. mam dwa pytania:
1. czy istnieje jakis gatunek ptasznika , ktory naprawde moze spowodowac zgon u zdrowego czlowieka? czy jest cos mocniejeszego od ornaty i stromatopelmy? a jesli tak czy jest to dostepne w polsce
2. czy mozna kupic w Polsce skakuny? te z duzymi oczkami , jak np. portia ;P
ThX !!
-
Re: pytanka - dwa
1) Praktycznie każdy ptasznik może spowodować zgon jeśli jesteś uczulony na jad pająka. A z tego co wiem to zawyczaj kończy się to po prostu bardzo dużym bulem, mdłościami itp. Było dość niedawno
2) Może w lato sam sobie takiego zławiesz, ja je często wisze na swojej furtce... A czy można kupić to nie wiem, na allegro nigdy nie było.
-
1. Na chwilę obecną taki gatunek nie jest znany.
2. Portii nie kupisz, a przynajmniej nie słyszałem. Innych skakunów jest od zatrzęsienia.
-
-
Podobno zmarł ktoś w wyniku powikłań po ukąszeniu jakiegoś Chilobrachysa. W ranę wdała się gangrena. Tylko tyle napaisali. Sam jad na pewno nie zabije zdrowego człowieka.
-
2. Skakuny są pod ochroną!
-
-
z tego co wiem to wszystkie skaczące w polsce sa pod ochroną
-
Z pająków w Polsce chronione są Atpus sp., tygrzyk paskowany, poskocz krasny i jeden gatunek skakuna (arlekinowy?).
-
cholera morda nie jestem pewien.... moge pisać bzdury bo psy dzisiaj mi mandat wlepiły i jestem troche wku..r.......
Uprawnienia umieszczania postów