Wiem, że post pasowałby bardziej do działu "zdjęcia", ale obiecałem, że umieszczę te fotki dokładnie tutaj (pajęczarze mają najczęściej problemy z tymi pajęczakami).

Niestety zdjęcia nie są najlepszej jakości (niektóre raczej bardzo kiepskiej). Mimo, że operowałem całkiem niezłym sprzętem (aparat NIKON Coolpix 5000 i binokular Nikona - powiększenie 10-80x), to przy takich powiększeniach, ruch rzędu 0,5 mm, powodował rozmycie obrazu. Pomijam kwestię głębi ostrości, lepszej nie dało się uzyskać - musiałbym skleić jedno zdjęcie z kilku nałożonych na siebie by uzyskać dobry efekt.

Pokazuję zatem różnorodność kształtów i kolorów roztoczy, które możecie spotkać (miejmy nadzieję, że jednak nie) w swoich hodowlach. Część pokazuje roztocze na chrząszczach, co nie przeszkadza im na przebywaniu na pająkach. Część z nich może być saprofityczna bądź drapieżna. Niestety trudno mi ocenić, które można zaliczyć do pasożytniczych. Akarologia to niestety nie moja działka.

Mam nadzieję, że coś się uda zobaczyć. W przyszłości spróbuję dorwać skoczogonki, ale sfotografować je na żywca... to dopiero będzie sztuka