-
Roztocze - mały przegląd (9 zdjęć)
Wiem, że post pasowałby bardziej do działu "zdjęcia", ale obiecałem, że umieszczę te fotki dokładnie tutaj (pajęczarze mają najczęściej problemy z tymi pajęczakami).
Niestety zdjęcia nie są najlepszej jakości (niektóre raczej bardzo kiepskiej). Mimo, że operowałem całkiem niezłym sprzętem (aparat NIKON Coolpix 5000 i binokular Nikona - powiększenie 10-80x), to przy takich powiększeniach, ruch rzędu 0,5 mm, powodował rozmycie obrazu. Pomijam kwestię głębi ostrości, lepszej nie dało się uzyskać - musiałbym skleić jedno zdjęcie z kilku nałożonych na siebie by uzyskać dobry efekt.
Pokazuję zatem różnorodność kształtów i kolorów roztoczy, które możecie spotkać (miejmy nadzieję, że jednak nie) w swoich hodowlach. Część pokazuje roztocze na chrząszczach, co nie przeszkadza im na przebywaniu na pająkach. Część z nich może być saprofityczna bądź drapieżna. Niestety trudno mi ocenić, które można zaliczyć do pasożytniczych. Akarologia to niestety nie moja działka.
Mam nadzieję, że coś się uda zobaczyć. W przyszłości spróbuję dorwać skoczogonki, ale sfotografować je na żywca... to dopiero będzie sztuka
-
Re: Roztocze - mały przegląd (9 zdjęć)
spox :P
jak coś maz ozliwość do tego sprzętu częściej sie dostać ??
-
Do binokularu codziennie To podstawowe narzędzie mojej pracy. Aparat niestety bardzo różnie.
-
Jak zwykle swietna robota!!! ;] bede dawal linka do tego posta poczatkujacym.
-
więc tak wygląda to małe paskudstwo co sie w terrariach pokazuje :-P
jakos całkiem przyzwojita.
-
Mysle ze bardzo dobrze ze umiesciles te zdjecia wlasnie w tym dziale. Dzieki temu poczatkujacy nie beda juz mieli problemu z rozpoznawanem roztoczy.
-
super foty ale ziu jak bedziesz dawal linka to jeszcze do jakiegos posta jak te paskudztwa zwalczac
-
heheh kawał dobrej roboty
-
wiesz dark jedne z roztoczy na tych zdjęciach chyba ja miałem w terra a wydawało mi się ze to skoczogonki, ale teraz jakos ich nie ma tak jakby same sie wyniosły , chodzi o 4 i 5 fotke
-
WoW niezle zdjecia !! oby nikt ich u sibie nie mial !! :P
Uprawnienia umieszczania postów