Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Neurotoksyna a psychozy.

WeNsU
    Guest

Re: Neurotoksyna a psychozy.

oczywiscie w Polsce...
    sory za błąd...

bachus
    Guest

Nie ma jednoznacznej definicji, zależy od źródła, niektóre pod psychozy podciągają nawet krótkotrwałe niegroźne stany lękowe, depresje, inne np. fobie, jeszcze inne jedynie ciężkie odchyły od normy.
    Ale tobie chyba chodziło o to, czy po ukąszeniu np. poecilotherii będziesz mieć jazdy :P

SPeCTeR
    Guest

Ziu, dzieki za uznanie ;> Co do ukaszen Crawshayi, to watpie by ktos dawal sie pokasac i mogl pojsc na disco. Ilosc prochow przeciwbolowych, ktora trzeba by zazyc, by zniwelowac moglaby doprowadzic do zatrucia organizmu i tak oslabionego przez jad, uszkodzen watroby, utrat przytomnosci i byc moze nawet do zgonu. Pamietaj, ze jad Crawshayi jest porownywalny lub nawet mocniejszy od jadu ktorejkowliek Poecilotherii z Ornata wlacznie. Ewentualnie tak jak z wdowka, jad mogl byc rozcienczany i wstrzykiwany, to co innego.
    WeNsU tak, Krzyzaki chociarzby ;> Tak naprawde KAZDY bez wyjatku pajak jest mniej lub bardziej jadowity, tylko nie kazdy jest w stanie przebic ludzki naskorek, lub ma tak slaby jad i dysponuje jego tak sladowa iloscia, ze nawet nie czuc takiego ukaszenia.
    Bio1 co do katnikow, to mojego ojca w wakacje ugryzl jeden w noge. Rana goila sie ponad 3 tygodnie i wygladala malo ciekawie. Najpierw 2 male naklucia, ktore pozniej "polaczyly" sie w jedna i zaczela rosnac. Zrobila sie lekko rozowa rana srednicy ok 8mm wokol opuchnieta i jakby obropiala pod skora ( skora sie hmmm uniosla i zblakla ) Ojciec mowil, ze go boli, a gdy zaczela sie goic, to swedziala jak cholera. Moja matke ugryzl tylko mlody ( L7 ) samiec kedziora. Wziela go na reke, a ze byl slodki, to stwierdzila, ze poglaska ;>

ziu
    Guest

Specter ja wiem ze to pewnie scienma byla ;-] podalem tylko to tak do cieawosci. Ale szczerze nie wiedzialem ze crawshayi ma tak silny jad. Hmm mozesz to poprzec jakimis danymi przykladami albo cos? poszukam sobie te tabelke jadow zaraz. Ale jak masz cos ciekawego o jadach to podrzuc :] U mnie na strronie jest sporo ale neistety po ang jak Cie interesuje.

Pozdrawiam

SPeCTeR
    Guest

Ziu w opisach gatunkow opis Crava jest mojego autorstwa ;> Co prawda trza go ciut poprawic, ale poza tym chyba jest ok. Byla kiedys taka tabelka, nawet na tym forum. A i Crav jest chyba najbardziej jadowitym podziemnym afrykanem latwo i legalnie dostepnym w Polsce.
    Co do Twojej strony czasami ja sobie odwiedzam, chetnie przejze to o jadach :]

Grażynka
    Guest

nie wszystkie pajaki sa jadowite,ale duza wiekszość oczywiście..juz nie pamietam nazwy tych niejadowitych...ale morda napewno pamieta :P

.....dałem ręke mojej rufilacie...ale ona nie chce gryźć......:P a tak sie na jazde jakaś napaliłem...świruje oczywiście..:P...z tym dawaniem sie ugryźć na dysko...hmm to jakoś nie bardzo moge to sobie wyobrazić :d to musi być ogromny ból i potem jeszcze tańczyć a pozatym halucynacje to nie na dyskoteke ;]

morda
    Guest

Do najjadowitszych należą Hadronyche infesa, jakiś tam Hadronyche i osławiony (na trzecim miejscu) Atrax. Jako najniebiezpieczniejszy dla życia ludzkiego uznawany jest Atrax - występuje w centurm Sydney. Hadronych występują w górach w Australii a tam nie ma za dużo ludzi.

Niebiezpieczne są również Phoneutrie, ale z tego co wiem nie ma ich w Polskich hodowlach. (przynajmniej nie szłyszałem).

tomek125
    Guest

a jadnak cos w tym jest ze jad pajaka moze wywolac jakies omamy czy tez psychozy. kiedys wierzono ze ukaszenie tarantuli apulijskiej (Trochosa apuliae), wprawia czlowieka w "szalony taniec"

PMajdan
    Guest

Podobno: pomimo, ze jad A.R jest tak silny dla czlowieka, to na niektore ziwerzeta wcale nie dziala tak silnie?

Uprawnienia umieszczania postów